Bilgisayar Destek Forumu

Değerli blog takipcilerimiz, yaşamımızın bir parçası olan bilgisayar ve internet bizlere hoş vakit geçirtip aynı zamanda bilgi sahibi olmamızı sağlarken, zaman zamanda bilgisayar arızalarıyla karşılaşarak canımızı sıkabiliyor. Tüm bilgisayar arızalı, bilgisayar proğramları konusunda size destek verecek olan BilgisayarForum.Org size bir tık kadar yakın. Tüm bilgisayar sorunlarınız için onlayn destek siteniz Bilgisayarforum.Org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Erkekler de osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taraması yaptırmalı mıdır?

Osteoporoz, ortalama hayat süresinin uzaması ve ihtiyar nüfusun artmasıyla, zamanımızda en sıkça görülmekte olan hastalıklardan birisi durumunu aldı. Uzmanlar, 65 yaş ve üstündeki bütün kadınların osteoporoz taraması yaptırmalarını önerirken erkeklerin bu taramayı yaptırıp yaptırmaması gerektiğiyle alakalı rastgele bir resmi kılavuz bulunmamakta. Amerikan uzmanların yaptığı inceleme, bir takım erkeklerin de bu taramadan geçmesi lazım olduğunu meydana çıkarıyor. Özel bsk eskişehir anadolu hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı dr. Yıldıray tabak, mevzuyla alakalı bilgi verdi.

Yapılan çalışmalar; 50 yaş üstündeki her 3 kadından 1`inin ve her 5 erkekten 1`inin, yaşamının bir devresinde kırık yaşayacağını gösterirken, uzmanlar en iyi tedavinin korunma olduğunun önemini belirtiyor. Uzmanlar, 65 yaşın üzerindeki bütün kadınların osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taramasında geçmesi lazım olduğunu bildiriyor. Buna ek olarak, 65 yaşının altında olmasına karşın ek osteoporoz ( Kemik erimesi ) Risk faktörlerine sahip ( Kortikosteroid kullanımı ya da ailesel osteoporoz hikâyesi ) Ya da yakın tarihte kemik kırığı yaşamış bulunan postmenopozal bayanlarında tarama yaptırması icap ediyor.

Öte yandan erkeklerde osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taramasının ne zaman yapılacağını bildiren herhangi resmi bir bilgi bulunmamakta. Uzmanlar, bir takım yaştaki baylarda rutin osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taraması yapılmasını öneriyor.

Osteoporozun ( Kemik erimesi ) Rutin test ve tedavisi belli başlı ihtiyar erkekler için icap ediyor.

Mevzuyla alakalı inceleme yapan uzmanlar, en yüksek osteoporoz ( Kemik erimesi ) Riskine sahip erkek grubu bulunan 65 yaşının üstündeki erkeklerde kalça kırığı riskini tahmin etmek için bir pc programı kullandılar. Araştırmalarda, bu erkeklerde osteoporoz ( Kemik erimesi ) Kırığıyla beraberlik sergileyen düşük verimlilik gibi dolaylı ve doğrudan tıbbi maliyetleri de hesapladılar.

inceleme neticesinde uzmanlar, zamanından önce dönemde kırık olması durumunda 65 yaş üstündeki erkeklerde rutin kemik mineral yoğunluğu testinin yapılmasının ve kırık hikayesi dikkate alınmadan 80 yaşının üstündeki erkeklerin rutin teste alınmasının gerekmekte olduğunu belirlediler.

Günümüzde ihtiyar erkekler için rutin osteporoz ( Kemik erimesi ) Taraması önerilmiyor. Yalnız osteoporoz ( Kemik erimesi ) Risk faktörlerini taşıyorsanız ( Uzun müddetli steroid tedavisi; Böbrekler, akciğerler, mide ya da bağırsakları etkileyen ve hormon seviyelerini değiştiren müzmin hastalık; Düşük testosteron düzeyi; Sigara; çok fazla alkol alımı, yetersiz kalsiyum tüketimi ya da yetersiz fiziki egzersiz ) Kemik mineral yoğunluğu testi için aday olup olmadığınız ve osteoporozun ( Kemik erimesi ) önlenmesi ya da tedavisi için ilaç alarak almamanız lazım olduğunu doktorunuzla konuşmanız öneriliyor.
kaynak:sağlıkaktuel

Laptop kullanırken dikkat!

Uzmanlar laptop kullanırken dikkat etmek icap ettiği hususunda uyarıda bulunuyorlar. Neden mi? Çünkü laptop kullanımı kas – iskelet sistemi sorunlarına yol açabiliyor.

Pc kullanırken kas-iskelet sistemiyle ilişkili sorunların sık görülmesinin nedenlerini 4 ana başlıkta ele almak mümkün: kötü duruş; Ergonomik olmayan bir yerde çalışmak; Egzersiz için kısa dinlenme araları vermemek; Psikolojik ve fiziki stresler.

Dizüstü pc kullanımına bağlı meydana gelen kas-iskelet sistemi sorunlarının göstergeleri nelerdir?
Dr. Demet parlar: pc başındaki kötü duruş omurga eklemlerinde ve eklem çevresi kaslarında gerginlik ve yorgunluk yaparak, boyun, sırt ve bel sancılarına yol açabiliyor. Klavye ve fareyi ( Mouse ) Yanlış kullanmak ise omuz, kol, el bilek sancılarına, hususiyetle el bilek kanalında sinir sıkışmasına, ellerde uyuşma, karıncalanmalara, bazen da omuz ve el bilek çevresi kaslarının kirişinde tendinit, tenosinovit söylediğimiz sancılı şişmelere sebep olabilmektedir. Boyun ve omuzdaki gerginliğin stres ve soğuk gibi çevresel faktörlerle birleşmesi neticesinde ise baş ağrımaları oluşabilir. Özetle bu hastalıkların göstergeleri; Kaslar ya da eklemlerde ağrı ve gerginlik, etkilenen bölgede zonklama duyguyu, kollar ve ellerde uyuşma, hissizlik, karıncalanma, ellerde zor ve duyu kaybı, boyun ve omuz kuşağı kaslarındaki gerginlik olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin hepsi hep birlikte görülmeyebilir. Kimi zaman ağrı veya karıncalanma ve hissizlik ön planda olabilir. Ağrı il başta akşama doğru artan, iş bitiminde istirahat ile azalmakta olan koşulda haftalarca sürebilir. Gereken tedbirler alınmazsa, devamlı ve şiddetli bir ağrıya dönüşebilir. İleri devrelerde ise ağrı, uyku kalitesini bozabilir.

Dizüstü pc kullanırken ne gibi şeylere dikkat etmeliyiz?
Dr. D. P. : pc kullanırken uzun müddet kötü pozisyonda oturma ve tekrarlayıcı hareketler yapma riski çok yüksektir. Buna ilave olarak dizüstü pc, kucağa alınıp veya ortamda yüzükoyun yatarak hususiyetle bel, boyun eklem ve kaslarının zorlanmasına neden olacak biçimde kullanılıyorsa kas ve iskelet sistemi büyük tehlike altındadır anlamına gelir.

Bu konuda 3 nokta çok değer kazanır: sıhhatli duruş; Klavye ve fare kullanırken omuz, el bileği ve parmak eklemlerini tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketlerden korumak ve desteklemek; çalışırken ufak molalar verip eklem ve kasları esnetmeye, rahatlatmaya istinaden egzersizler yapmak.

“düzgün/sağlıklı duruş” ne anlamına gelir?
Dr. D. P. : intizamlı duruş veya sıhhatli duruşu basitçe, yandan bakılmış olduğunda kulaktan aşağı inen hayali eksenin omuzdan, kalçadan ve ayak bileğinden geçmesiyle doğrulanan; Başın dik, çene ve omuzların geride, göğüslerin ilerde, karnın içeri çekili olduğu duruş olarak tanımlanabilir. Bu duruş, bedenimiz için en ekonomik, kısacası kasların en az kasıldığı ve en az yorulduğu, başta omurga eklemleri olmak üzere eklemlerin en az zorlandığı duruştur. Buna ek olarak pc kullanırken kolların ve el bileğinin yere paralel durması, boyun ve omuz kuşağı kaslarının, omuz ve el bilek eklemlerinin zorlanmaması için oldukça mühimdir.

Klavyve ve fare kullanırken ne gibi şeylere dikkat etmek lazımdır?
Dr. D. P. : kollar ve el bileği yere paralel durmalı, el bileği açı yapmamalı, sağa sola doğru bileği çevirme hareketleri yapılmamalıdır. Fare kullanılırken bilek masaya dayanmamalı, çok gerekli olursa bilek destekli “mausepad” kullanılmalıdır. Fareden çok, kısa gönderir kullanılarak klavye seçilmelidir.

Pc kullanırken egzersizler ne aralıklarla ve nasıl yapılıyor?
Dr. D. P. : pc kullanılırken kısa-uzun aralar vermek ve egzersiz yapmak koruyucu tedbirlerinin başında gelmekle beraber artık ara vermek lazım olduğunu hatırlatan pc programları dahi vardır. Program sayesiyle pc, ne zaman mola verilip, hangi egzersizlerin yapılması gerekli olduğunu hatırlatıyor. Kısa aralar saat başı verilmeli esneme/germe egzersizleri yapılmalı, uzun aralarda ise imkanı varsa dışarı çıkılarak yürüyüş yapılmalıdır.

Pc kullanırken intizamlı duruşu mümkün kılmak İçin
– masanızın yüksekliği, dik durulduğunda kolların yere paralel durmasını sağlamalıdır.

– İskemlenin bel ve sırt desteği olmalı, yüksekliği diz ve kalçanın 90 seviyede durmasını, ayakların yere tam basmasını temin edecek kadar olmalıdır. ( çok gerekli olursa ayakların alt tarafına ufak bir yükselti konarak bu sağlanabilir. )

– sandalyenin kol destekleri/kolçakları kolların yere paralel durmasına izin verecek yükseklikte olmalıdır.

– pc’nin tam karşınızda durulmalı ve monitörün yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır. Kısacası başın öne ya da yukarı eğilmesine gerek duyulmamalıdır.

– kısa molalar verilip germe/esneme egzersizleri yapılmalı, hususiyetle sırt, boyun ve kol kaslarında yorgunluk ve ağrı hissedildiğinde kesinlikle işe ara verip egzersizler tekrarlanmalı.
kaynak:sağlıkaktuel