İşitme engellilere hastane kolaylığı

Konya’da muayene ve tedavi olmak için gittikleri hastanelerde kendilerini ifade edemedikleri için sıkıntı çeken işitme engellilerin sorunları çözüldü. Muayene olmak için hastaneye gelen işitme engellilere ile doktorlar arasında iletişim kuracak olan görevliler aldıkları eğitimin ardından göreve başladı.İl Sağlık Müdürlüğü, Selçuklu Belediyesi ve özel hastaneler tarafından imzalanan protokolle, hayata geçirilen proje kapsamında kamu ve özel hastanelerde çalışan 51 kişi işitme engellilerin kullandığı işaret dilini öğrendi. İşitme engelileri hastanenin kapısında karşılayan görevliler muayene sırasında işeret diliyle anlaştığı hastanın şikayetlerini doktora aktarıyor. Doktor ile hasta arasında iletişimi sağlıyor.

Kursun amacının işitme engellilerin hastanelerde gittikleri zaman iletişimin kuramadıkları için yaşadıkları problemleri asgariye indirmek olduğunu belirten işitme dili eğitmeni Naim Süleyman Tunç Arnas, şunları söyledi

İşitme engelliler hastanelerde genellikle anlaşabileceği bir kişi bulamamaktan şikayet ediyorlar. Bu kapsammda Konya’daki hastanelerden 51 kişi işaret dili kursuna katıldı. 3 aydır devam eden kursun sonlarına yaklaşıldı. Kurs sonunda işaret dilini öğrenen hastane personeline sertifika verilecek. İşaret dilini öğrenen personel de işitme engellilerin bu sorunu ortadan kaldıracak.

Hastenelere müracaat eden tüm engelli hastalar için kolaylık sağlanması yönünde Sağlık Bakanlığı tarafından genelge yayınlandığını ifade eden Kızılay Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sebehattin Yücetaş da şöyle konuştu

Biz de bu genelge doğrultusunda çalışma başlattık. Çalışma kapsamında yürüme engellilerin tekerlekli sandalye ile hastane girişinden itibaren bütün katlara çıkması için gerekli tedbirleri aldık. Asansörlerimize görme engelliler için geldikleri katı bildiren sesli sistem kurduk. İşitme engellilere yardımcı olmak için de bir personelemizi işaret dili kursuna gönderdik. Bu arkadaşımız gelen işitme engellileri hastane girişinde karşılıyor. İşitme engeliler ile temasa geçerek nereye muayene olmak ve ne yaptırmak istediklerini öğrenerek yardımcı oluyor.

Görme engellilerde araba kullanabilecek

Dünyanın en popüler arama motoru Google, görme engellilerin de direksiyonun başına geçebileceği bir ‘kendi kendine gidebilen araba’ konsepti geliştirdi.

2008’den bu yana üzerinde çalışılan projenin patentini alan Google, geliştirdiği teknolojiyi Toyota Prius ile Audi TT marka otomobillerde test ettiğini ve başarılı olduğunu duyurdu.

Teknoloji, birisi aracın durduğu yeri tespit eden, diğeri ise aracın nerede olduğu ve nereye gitmesi gerektiği bilgilerini sağlayan iki ana sensörden oluşuyor. Google teknolojisi, lazerler, kameralar, internet bağlantısı ve radar algılayıcılarla donatılan otomobil, park edildiği lokasyonu GPS ile kayıt ederek gideceği hedef noktayı belirliyor. Çevreye duyarlı olan araba, hava şartlarına, trafik ışıklarına ve etrafındaki diğer araçlara dikkat ederek ilerliyor. Sistemin yerleştirildiği otomobiller 2010’dan bu yana 320 bin kilometrenin üzerinde test sürüşü yaptı.

Kendi kendine gidebilen otomobilin ilk görme engelli sürücüsü, ABD’nin California eyaletinde yaşayan Santa Clara Vadisi Körler Merkezi müdürü Steve Mahan oldu. Mahan’ın gözlerinde yüzde 95 oranında görme kaybı var. Google’ın yayınladığı son videoda, söz konusu sistem ile donatılmış olan Toyota Prius’a binen Mahan’ın direksiyonun başına geçtiği görülüyor. Bir fast-food lokantasından yemek alan Steve Mahan, araç ilerlerken yemeğini yiyebiliyor. Yol üzerindeki çamaşırhaneden eşyalarını alan Mahan, yeniden evine dönüyor.

Test sürüşleri şu an sadece California’da yapılsa da, Nevada eyaletinde bu tip araçlar için özel bir yönetmelik hazırlanıyor. Yönetmelik, araçların testlerinin daha güvenli ve yasal olmasını amaçlıyor. Google mühendisleri, kendi kendine gidebilen otomobillerle ilgili çalışmaların süreceğini, henüz önlerinde aşılması gereken pek çok sorun olduğunu belirtiyor.

ÖTV İndirimli aracı olan engellilere müjde

Maliye Bakanlığı’nın “Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, malul ve engelli olmaları nedeniyle taşıtları ilk iktisabı esnasında özel tüketim vergisinden istisna olanların, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için “Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine yapacakları müracaatta sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmediği bildirildi.

Bu şekilde müracaat eden mükelleflerin, söz konusu formda taşıtının özel tüketim vergisinden istisna olduğunu belirtmeleri gerektiği ifade edilen tebliğde, bu durumda malul ve engelli mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını tutan vergi dairesinin gerekli belgelerin birer örneğini özel tüketim vergisi istisnası uygulayan vergi dairesinden alacağı kaydedildi.

Özel Tüketim Vergisi istisnasından faydalanmayan mükellefler için istisna uygulamasına ilişkin bilgilerin de yer aldığı tebliğe göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi istisnasından yararlanacak olan malul ve engellilerce “Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi, araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilecek. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi halinde, fotokopilerin asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem yapılacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi istisnasından yararlanan malul ve engellilerden
süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenler, istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanacaklar. Bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malul ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerekecek.

KASKO SİGORTASI

Kasko sigortası değeri uygulamasına ilişkin bilgilerin de yer aldığı tebliğde, taşıtları “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alan mükellefler, kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için yetkili sigorta acentelerine müracaat etmeden, “Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Başvuru Formu”nu düzenleyerek motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvurabilecek. Vergi daireleri, bu şekilde müracaatta bulunan mükelleflerin ibraz edecekleri söz konusu formda yer alan bilgileri, motorlu taşıtlar kütüğünde ve ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alan bilgilerle karşılaştırarak, bilgilerin birbirini tutması halinde, başvuruda bulunan mükellefleri kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandıracak.

2012 Mart Ayı Evde Bakım Maaşı Yatan İller

Değerli üyelerimiz ”Mart Ayı Evde Bakım Maaşı” takibini yine hep birlikte işbirliği halinde bu başlık altında yapacağız. Siz değerli üyelerimizden ricamız bulunduğunuz iller yattığı zaman bizlerle paylaşmanızdır. Bu sayede bir çok insanın fayadalanabileceğini unutmayalım. Her sayfada yatan illeri liste halinde bulabileceksiniz geçmiş sayfaları karıştırarak zaman kaybetmemeniz adına bizler elimizden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Şimdiden vereceğiniz destek için teşekkür ederim tüm illerin biran evvel yatması dileğiyle.

Yatan illeri takip etmek için tıklayınız 2012 Mart Ayı Evde Bakım Maaşı Yatan İller