Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

Ülkemizdeki kanuni düzenlemeler, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemeden araç almalarına imkân sağlıyor. Sizler için, engelli-özürlü raporu ile araç alımları hakkındaki temel unsurları derledik:

%90 Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır

Mevcut ÖTV kanununun yedinci maddesi, en az %90 engelli bireylerin ÖTV ödemeden araç almalarına izin veriyor. Bu araçlar, “ağır engelli” sınıfındaki bireylerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları veya profesyonel şoför tarafından kullanılabiliyor. Aracın alımı için trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını veya şoförün de kayıt altına alınması gerekiyor. Bu nedenle aracı kullanacak olan şoförün iş akdinin de noter tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Bu tip araçlarda engelli bireylerin kullanımı için özel bir tertibat bulunmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın (örneğin otomobil için B sınıfı) ehliyetinin bulunması yeterli.

%40 Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır

Engelli bireyler için ÖTV avantajından yararlanmanın bir yolu da, kendi kullanımları için olan bir araç satın almaktan geçiyor. Bunun için engelli bireyin en az %40 engelli olduğuna dair rapor alması gerekiyor. Ayrıca bu raporda belirtilen engelin kişinin özel üretilmiş bir aracı sürmesine izin verecek nitelikte olması şartı aranıyor. Bu koşullar altında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli bireylerin öncelikle kurs ve sınav süreçlerinden geçerek H sınıfı ehliyet almaları zorunlu. Daha sonra trafik tescil işlemlerinde kişinin engelliliği ile ilgili belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanıyor.

Engelli Raporu İle Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1600 CC’ye kadar motor hacmi olan araçlardaki ÖTV oranının %40 olduğu düşünüldüğünde, 50.000 TL değerindeki bir otomobil bu şekilde 30.000 TL’ye almanız mümkün. Bu tip araçlar ile İSPARK gibi belediyeye ait park imkânlarından da ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz. Bazı İSPARK görevlileri ücret ödemeniz gerektiğini söyleseler de, kullanılan cihaza engelli kaydı bulunan plaka girildiğinde, park ücreti tutarı 0 TL olarak görünüyor. Ayrıca birçok AVM, engelli araçları için özel park yerleri bulunduruyor ve park ücreti almıyor.

Tüm bu avantajlara rağmen, engelli raporu ile araç alırken iyi düşünmelisiniz. Zira ÖTV muafiyetinden yararlanarak satın aldığınız aracın kayıt altına alınan kişiler haricinde kullanımı ağır cezai yaptırımlara tabii. Ayrıca bu araçların “ödünç” verilmesi de mümkün değil. Aracınızı satmak isteseniz dahi, beş yıl içerisinde yapacağınız satışlarda ÖTV ödemek zorundasınız. Ancak beş yıllık sürecin sonucunda aracınızı ÖTV ödemeden satabiliyorsunuz.

Yorum yapın