İDEAL KİLO NASIL KORUNUR?

Yaz aylarına sayılı günler kala, fazla kilolarından kurtulmayı başaranlar için, asıl önemli nokta ideal kilo nasıl korunur sorunu başlar. Verilen onca kilodan sonra, ideal kiloyu korumak, zayıflamanın en önemli aşamasıdır. Uzmanlar ideal kilonun korunması için ruhsal ve fiziksel olarak birden fazla araştırma yapmış ve aşağıdaki 5 önemli maddeyi savunmuşlardır.

KAHVALTI YAPMAYI ATLAMAYIN

Gece uykusu boyunca yaklaşık 8 saat aç kalan vücut, metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Buna rağmen sabah kahvaltısı yapmayan kişinin beyni açlık sinyallerini harekete geçirerek, yavaşlayan metabolizmayı neredeyse durma noktasına getirir. Dolayısıyla enerji yoksunluğu çeken beden, kilo alımına neden olur.

 ANİ KİLO VERMEKTEN KAÇININ!

Kişi uzun zamandır dengeli beslenmeden uzak kaldığı için, metabolizma dengesi bozulmuş ve vücut gereksiz yağları depolamıştır. İnsanlar bir an önce kilo vermek için, ölüm diyetlerine girip, hızlıca kilo vermeye başlar. Fakat aniden yapılan diyetler, birkaç ay içinde eski kilonun üstüne çıkılmasına neden olur. Çünkü metabolizma görev yetisini kaybeder ve beyin; aç kalma sinyallerini verince, vücut hemen her yiyeceği yağ olarak depolar. Bu yüzden ideal kilo nasıl korunur sorusuna ilk cevap olarak,  diyet yapacak kişinin ayda en çok 4 ila 6 kilodan fazla kilo vermemeye gayret göstermelidir. Yavaş ve düzenli verilen kilolar, vücudun zayıflama üzerindeki görevlerini tehdit altına almaz ve daha sonraki süreçlerde ideal kilo korunmuş olur.

CANINIZ NE İSTİYORSA MUTLAKA TÜKETİN!

Evet! Yanlış duymadınız. Canınız her ne çekiyorsa uzak durmayın. Fakat bu aşırıya kaçacaksınız anlamına gelmemeli. Her besinden (tatlı veya yağlı yemekler olsun) ölçülü miktarlar tüketilmeye özen gösterilmedir. Uzmanların ideal kilo korunması sürecinde kişinin yiyeceklerden mahrum edilmemesini öneriyor. Çünkü kişi kendini uzun süre yasak yiyeceklerden uzak tutup, diyet biter bitmez özlediği bu yiyeceklere hücum edecek ve ölçü sınırını kaçırmış olacak. Böylece verilen kilolar da eskiden çok daha fazla geriye dönmüş olacak.

DİYET SIRASINDA YAPTIĞINIZ SPORA DEVAM EDİN!

Spor, metabolizmanın en yakın dostudur. Fakat diyet bittikten sonra bırakılan spor, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Üstelik sporu bırakan kişilerde vücut sarkmaya başlayarak, sıkılığını kaybeder. Bu yüzden haftanın 3 günü en az 45 dakikalık bir yürüyüş yapmanız bile yeterli olacaktır. Bu süreçteki amaç; metabolizmanın devamlı olarak daha fazla çalışmasını sağlamaktır.

GÜN İÇİNDE AZ 2 LİTRE SU TÜKETİN!

Organların kendi işlevselliğini devam ettirebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalan organlar daha yavaş çalışır ve bu organlar sayesinde çalışan metabolizma, hızını kaybedecektir. Su aynı zamanda ödem attırır ve kabızlığı önler. Su içmeyi alışkanlık haline getirmeli ve her ortamda yanınızda su bulundurmaya özen göstermelisiniz.

TATLANDIRICILARDAN UZAK DURUN!

Çay ve kahve şekerli içmeyi seven kişiler, genellikle diyet esnasında şeker yerine tatlandırıcı kullanmayı tercih ederken, diyet biter bitmez eski alışkanlıkları olan şekere geri dönerler. Bu durumda tekrar fazladan kalori alarak, hızla verilen kiloyu kolayca geri alırlar. Bu kısır döngünün önüne geçmek için; tatlandırıcı kullanmak yerine, şeker miktarını gün geçtikçe azaltıp sıfıra indirmek, diyet sırasında ve sonraki dönemde de ideal kilonun korunması sağlanabilir.

Not; Yapılan araştırmalara göre gün içinde 2 bardak yeşil çay tüketen kişilerin, yağ yakışında hızlanma göstermiştir. Diyet sırasında ve sonrasında da ideal kilo ağırlığını korumak isteyenler, şekersiz yeşil çayı kullanmalarında yarar vardır. Bununla birlikte, metabolizmanın etkili çalışması için, düzenli uyku da oldukça önemlidir. Düzenli uykunun aynı zamanda mutluluk salgılayan hormonları harekete geçirmesi, kişinin depresif anlarda bilinçsiz yemek yenmesini önleyecektir. Kısacası; düzenli bir yaşam demek/eşittir sağlıklı bir hayat elde etmek demektir.

Not: ideal kilonuzu hesaplamak için buraya tıklayın: http://idealkilo.engelliler.gen.tr/

Yorum yapın