E-İmza Teslimat Noktaları Nelerdir?

E-imza teslimat noktaları nelerdir? Elektronik imza kargo aracılığı ile temin edilen bir üründür. Mevcut bilgileriniz doğrultusunda oluşturulan elektronik imzanız USB cihazı şeklindeki ürüne eklenmiş bir şekilde size gönderilmektedir. Bu konuda teslimat noktaları açısında PTT sistemini belirtmek mümkündür. Ayrıca elektronik imza oluşturulan sistemle ilgili çalışılan adreslerinde şube anlamında öne çıktığı bilinmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanan elektronik imzaların elektronik hizmet sağlayıcıları ile sunulduğu bilinmektedir. İkinci olarak yine PTT ile elektronik imza temini yapmak isteyen şahıslar hizmeti sağlayan firma ile protokol imzalama kapsamında satışına aracılık edildiği bilinmektedir. PTT merkezlerinden temin edilebilen elektronik imzaların güvenli şekilde teslimat noktalarına gönderildiği bilinmektedir.

Şahıslar İçin E-İmza

Şahıslar için E-imza alma öncesinde ilk adım olarak kimlik kontrolü yaptırması gerektiği bilinmektedir. E-imza açısından yapılan kimlik kontrollerini ise genellikle hizmeti sağlayacak firma beraberinde noter huzurunda yapıldığı bilinmektedir. Çünkü kullanılacak elektronik imzanın inkâr edilemez durumlar oluşturduğu, benzersiz olduğu sadece kullanan kişiye ait olduğu bilinmektedir. Normal şartlarda her seferinde elle atılan imzaların aynı olması mümkün değildir. Bu yüzden oluşan sorunlarda kişiye yönelik net bir sorumluluk yüklenmesi de mümkün olmamaktadır. Fakat elektronik imza ile bu durum kişi açısından önemli rol oynarken dikkate alınacak önemli bir veri olarak kabul görmektedir. Bu yüzden oluşturulacak elektronik imzalarda noter onayının hizmet verici kurum dâhilinde yapıldığı bilinmektedir.

E-İmza Almak

E-imza almak her vatandaşın hakkı olduğu gibi gereken belgelerin tamamlanması dâhilinde kullanmaları mümkün olan bir şeydir. Şirketlerin yönetim kurulu başkanlarına verilen elektronik imzaların ticari kişilerine verilmediği de bilinen bir durumdur. Fakat şirket adına gerçekleştirilecek işlemlerde kullanabilme yetkisine sahip olduğu bilinen başkanların veya genel müdürlerin bu sistemi kullanabilmesi de mümkündür.

E-İmza Zorunluluğu

E-imza zorunluluğu konusuna dair mevcut sistem işleyişini merak eden kişiler için herhangi bir zorunluluğu bulunmadığı bilinmektedir. Fakat potansiyel bakımdan ileriye dönük gelişmekte olan firmalar için ihaleye girebilme şeklinde gibi büyük işleri daha güvenli şekilde kullanabilme açısından gerekli olduğu bilinmektedir. Böyle bir durumda çalışanların almasına gerek olmayan bu sistem sadece firma sahiplerini ilgilendiren bir konu olarak öne çıkmaktadır. Özellikle teknolojik çağın gelişmeleri göz önünde bulundurulursa ve beraberinde herhangi işlem açısından güvenliği tehdit edici durumlar oluşabiliyorsa elektronik imza kullanılması oldukça mantıklıdır. Çünkü bu sistem E-devlet sistemi içinde de bulunan ve kişinin hakkını doğru şekilde kullanmasına yarayan benzersiz bir veri sayılmaktadır. Onaylı şekilde kullanan kişilerin elektronik imzası olması dâhilinde pek çok sistem içinde de kullanabildiği bilinmektedir.

E-İmza İşlevi

E-imza işlevi veya diğer adıyla sayısal imzanın farklı bir veriye eklenmesi sonucunda elektronik veri olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Mantıksal şekilde bağlantısı kurulan veri transferinin elektronik ortamlarda yasal kimlik doğrulaması yapabildiği bilinmektedir. Kişiye özel anahtarlarla sağlanan verilerin birçok ortamda kullanılabildiği bilinmektedir. Kendi içinde 3 kısma ayrılan elektronik imzanın çeşitleri şu şekilde belirtilmektedir.

  • Basit E-imza
  • Gelişmiş E-imza
  • SHS tarafından akredite edilmiş olan E-imza

Yukarıda belirtilen elektronik imza çeşitleri sağladığı işlev bakımından önemli konuma sahiptir. Çünkü kişinin kimlik doğrulamasını sağlayan en güvenli sistemdir. Hiçbir şekilde inkâr edilmesi mümkün olmayan bu uygulama birçok kurum dâhilinde güvenli ve de onaylı bir işlev anlayışı sunmaktadır. E-devlet sistemi içinde bulunan sistemden şifre unutulması veya kilitlenip yenilenmesi gibi uygulamalarda yapılabilmektedir. Belli kurumlarda kullanılması öngörülen sistemin işlevi kullanıcılar açısından da zorlayıcı olmayan iş döngüsü sağladığı bilinmektedir.

Yorum yapın