Engelli Emeklilik Rehberi

Engelli emeklilik rehberi

Engelli emeklilik başvurusu, pek çok engelli arkadaşımızın özellikle son dönemlerde merak ettiği konulardan biridir. Hem engelli emeklilik başvurusu ile ilgili merak edilen konular, hem de başvuru yöntemleri ile ilgili merak edilen diğer seçenekler çıkıyor karşımıza. Bu yüzden şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, engelli emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorusu üzerine, söyleyecek pek çok sözümüz var. Emeklilik için çok çabalıyor, çok çalışıyor ve üzerine gerçekten ekstra zamanlar harcıyor iseniz (en azından yeni bilgileri öğrenmek için ve bu yöntemleri anlamak için), size dair büyük bir kaynak gerekmekte. Biz de sitemiz üzerinde elimizden geldiğince gerçek ve doğru bilgileri, güncel olarak karşınıza çıkarmak istiyoruz bu yüzden. Engelli emeklisi olmak için pek çok farklı yöntem var malumunuz. Bu yöntemler dâhilinde kişilerin beklentileri büyüyor ve çok daha farklı, alternatif bir çözüm üzerinde kendine yeni bir seçenek sağlamak istiyorlar. Hal böyle olunca, engelli emeklilik başvurusu yapmanın gerçekten kolay olduğunu görüyoruz. Ama tabi bazı kıstaslar da yok değil. Peki ama nedir bu kıstaslar? Detaylar halinde hepsini inceleyeceğiz. Yüzde 40 engelli hakları ve bu hakların nasıl alınacağı, ne şekilde kullanılacağı gibi merak edilen konuları da sitemiz üzerinden rahatlıkla inceleyebilir ve takip edebilirsiniz. Malumunuz sürekli yeni torba yasalar çıkıyor ve emeklilik hakları ile ilgili her zaman çok daha farklı ve yoğun çözümler üzerinde duruluyor. 40 engelli hakları olarak aranılan bu listeyi, detaylı olarak sunmak istiyoruz sizler için.

SSK Mensubu engellinin emekliliği

 Ssk mensubu engellinin emekliliği ile ilgili olarak karşımıza çıkarılan ve büyüyen, özellikle liste şeklinde sürekli revize edilen çalışmalar var. Engelli emeklilik başvurusu için gerekli evraklar da bu konuda çıkıyor karşımıza ki, daha doğru ve sağlıklı bir başvuru yapabilelim. Yapılan çalışmalarda, sağlık kurulu raporlarına göre %40 engel oranı olan bireyler, daha erken tarihlerde emekli olabiliyor. Sgk emekliliği başlangıç tarihi ya da bitiş tarihi ile ilgili iki kritik tarih çıkıyor karşımıza. 1 Ekim 2008 tarihinin öncesi ve sonrası olarak görebileceğimiz bu seçenekler, gerçekten farklı yapılar ve şartlar çıkarıyor karşımıza.  Aşağıda verdiğimiz tabloya göz atarsanız, emeklilik raporları ve tarih öncesi ve sonrası ile ilgili ne gibi değişiklerin olduğunu çok rahat görebilirsiniz.

Engelli emeklilik tablosu
Engelli emeklilik tablosu

1 Ekim 2008 tarihinden önce ssk mensubu olmuş engelliler için, ssk emeklilik müracatı biraz farklı işliyor. Vergi indirimi belgesi ve diğer bir adı ile sakatlık indirimi almaları gereken bu kişiler, bu belge olmadan emekli olamıyor. Vergi indirimi belgesini almak için, işten ayrılmanız değil, bir iş yerinde hali hazırda faal olarak çalışıyor olmanız çok önemlidir. Ekim 2008 tarihinden önce işe girmiş iseniz, kesinlikle bu ayrıntıya dikkat etmenizi öneriyoruz. Engelli emeklilik için gerekli olan evraklar konusuna gelince, aşağıda yer alan belgeler oldukça önemli olacaktır;

  • Emeklilik tahsis ve talep formu
  • Nüfus idaresinden vukuatlı nüfus örneği
  • 2 fotoğraf
  • Sigortalı hesap fişi

Bağ-kur mensubu engellinin emekliliği

Bağ-kur mensubu engellinin emekliliği konusunda, SSK’lı emeklilere göre durum biraz daha farklı işlemektedir. 4/B olarak özürlü – engelli oldukları için SSK’lılar kadar erken emekli olabilmek için, yeni güncellemeler getiriliyor. İlk sigortalı olduğu tarihten önce malüllük aylığı bağlanmayanlar için (şayet %60 ve daha fazla malullük) yeni getirilen yasa çerçevesince (2008 ve sonrasında), belirli şartları karşılarlar ise 4B kapsamında emekli olabiliyor. Bu konuda gerekli olan şartlar ise aşağıda yer aldığı gibi oluyor.

“Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.”

Engelli memurun emekliliği

Engelli memurun emekliliği konusunda, yeni güncellemeler ve çalışmalar sürekli yenileniyor ve büyüyor. Engelli memur emekliliği ile ilgili olarak, durumu soru ve cevaplar ile ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu konuda ise aşağıda yer alan soru ve cevaplar dahilinde, durumu çok daha etkin bir şekilde açıklayabilir ve ön plana çıkarabiliriz.

 

  • %78 görme engelli bir insan kaç yılında emekli olur?
    1. Eğer önemli tarih olan 1 Ekim 2008 tarihinden önce işe giriş yaptıysanız, 15 hizmet yılı sonlarına doğru faal olarak çalışırken emeklilik başvurusu yapmanız gerekiyor.
  • İlgili sağlık birimlerinden alınacak olan sağlık kurulu raporları, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmektedir. Bu raporlar neticesinde çalışma gücündeki kayıp oranı; – % 50 – % 59 arasında olması durumunda en az 16 yıl,
    – % 40 – % 49 arasında olması durumunda en az 18 yıl,

 

  • Göreve başladıktan sonra malul olduysanız;
    böyle bir durum oldu ise, söz konusu durumla ilgili olarak SGK tarafından bir inceleme yapılması gerekiyor. Sağlık kurulunun yaptığı incelemelerden sonra engelli memurun emekli olma durumu, 10 yıllık hizmet sonrası emekli olabiliyor.

 Bunun dışında, genelde engelli memurun emekliliği konusunda çeşitli ihtiyaçlar ve gereklilikler düşünülerek, kişiye göre bilgi verilmesi çok daha doğru olacaktır.

Malulen Emeklilik Şartları 2017

Malulen Emeklilik Şartları

 

1- Hastalığın Başlama Zamanı

Malulen emekli olmak için aktif olarak çalıştığınız işte bir kaza geçirmeniz ve bu kazanın engellilik oranı ile örtüşmesi gerekir. Eğer doğuştan gelen ya da çalışma hayatı öncesinde geçirdiğiniz bir kaza varsa bu malulen emeklilik şartı için herhangi bir değer taşımıyor ve engelli emeklilik fırsatından yararlanabiliyorsunuz. Çalışma hayatınızda başınıza gelen bir kaza çalışma durumunuzu belli bir oranda etkiliyor ve bu da resmi olarak kabul görüyorsa sizler de malulen emekli olabilirsiniz. Engelli emekliliği ile malulen emeklilik arasında çok fazla fark var ve en çok karıştırılan durumlardan bir tanesi de budur. Malulen emekli olmak için aktif olan bir iş hayatınızın olması ve iş kazası durumu şartlar arasında yer almaktadır.

 

2- 10 Yıl ve 1800 Gün

1800 günlük prim günü ile birlikte 10 yıllık sigorta hayatı gibi bir detay da karşınıza çıkıyor ve malulen emeklilik için bu şartları da sağlamanız gerekiyor. Eğer bir başka kimsenin bakımına muhtaç iseniz ve böyle bir durum söz konusu ise 10 yıl şartı ortadan kalkıyor ve 1800 günlük prim süresini doldurmanız da yeterli oluyor. Eğer bu şartları sağlıyorsanız sizler de malulen emekli olabilir ve bu fırsattan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

3- Borçlanma Durumu

Borçlanma ile birlikte malulen emekli olabiliyor ve eksik olan süre ya da prim gününüzü de bu şekilde doldurabiliyorsunuz. Manevi ve maddi destek her zaman devam ediyor ve bu tür bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda devletimiz en büyük imkanları da önünüze seriyor. Eğer sigortalılık durumunuz henüz aktif hale gelmediyse ve süreniz dolmadıysa sizler de borçlanma durumundan yararlanabiliyorsunuz. İş anında gerçekleşen kaza ile birlikte insanlar genellikle bu detayı tercih ediyor ve askerlik ya da yurt dışı borçlanması ile birlikte emekli olabiliyorlar.

4- Çalışma Gücü Kaybı

Sağlık sorunu ya da geçirdiğiniz kaza iş hayatınızın olduğu dönemde meydana geldi ve prim gününüzde de herhangi bir aksilik ya da sorun yok… Bu süreçte olması gereken tek şey malullük durumunun tespiti olarak karşınıza çıkıyor. %602lık oran belirlendiği takdirde sizler de malulen emekli olabiliyorsunuz. Bu oranın belirlenmesinde ilgili kurumlar belirgin rol oynuyor ve sevk edileceğiniz adreslerden bu raporu alabiliyorsunuz. Malulen emeklilik için bu rapor ve bu engel oranı şart ve bunu sağladığınız takdirde sizler de sorunsuz bir şekilde emekli olabiliyorsunuz.

5- Sağlık Raporu ve Detaylar

Sağlık raporlarında çalışma gücü ile ilgili bir detay genellikle yer almaz ve çalışma gücü kaybınız da bu raporda belirtilmez. Sgk sağlık kurulu ile irtibata geçmeniz gerekiyor ve çalışma gücü kaybını belirleyecek olan kurum da burasıdır. Az önce de söylediğimiz gibi bu oranın net bir şekilde tespit edilmesi şart ve bu şartı yerine getirdiğiniz takdirde sürecin tamamlanması da çok uzun sürmeyecektir.

 

Emekli olmak, engelli vatandaşlarımız ve iş kazası geçiren vatandaşlarımız için artık çok daha kolay! Yeni yasa ile birlikte düzenlemeler de getirildi ve bu da engelli vatandaşlarımız ile birlikte iş kazası geçiren vatandaşlarımıza da büyük ölçüde kolaylık sağladı. Emeklilik, iş kazası geçiren vatandaşlarımız için ciddi anlamda büyük kolaylık ve maddi anlamda önemli bir destek olduğunu düşünüyoruz. Sizler de bu tür bir kazaya maruz kaldırsanız şartları yerine getirerek malulen emekli olabilir ve en azından hayatlarınızın geri kalan kısmını daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.

kaynak:

Malulen Emeklilikte İlk İşe Giriş Tarihine Dikkat !

İlk kez çalışmaya başladığı tarihten sonra belirli hastalık halleri sonucunda kişinin çalışma gücünde bir kayıp meydana gelmişse maluliyet ortaya çıkar. Malul kalan ve bu nedenle çalışma gücünü kısmen veya tamamen yitiren sigortalıların gelir kayıplarını telafi etme amacıyla da malullük sigorta kolu kurulmuştur. Maluliyet sebebiyle kendisine aylık bağlananların sayısı ülkemizde 118 bin kişiye ulaşmış durumda.

AIDS de malulluk sayılır

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’ne göre; nöroloji, psikiyatri, göz hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, onkoloji, hematoloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, dermatoloji, kardiyoloji, damar hastalıkları, genitoüriner sistem hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve aids malullük için geçerli hastalıklar olarak belirlenmiştir.

Bu hastalıklar neticesinde çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp meydana gelmişse erken emekli olma hakkı ortaya çıkar. Yüzde 60 kayıp yoksa malullük aylığı alamaz.

Yaşlılıktan ileri gelen hastalıklar maluliyet tespitinde esas alınmaz. Nadir hastalıklar, toplumun küçük bir bölümünü etkileyen hastalıklardır. 7 bin kadar farklı nadir hastalık vardır. Yüzde 80’i genetiktir. Bu hastalıklara yakalanan kişiler de malul sayılabilir.

İşe giriş tarihi önemli

Malulen emeklilikte en kritik konu ilk kez işe girilen tarihten sonra çalışma gücünde kaybın ortaya çıkmasıdır. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından faydalanamaz.

Bu kuralda, nadir görülen hastalıklar için ayrı bir düzenlemeye, bu hastalıkların envanterine ihtiyaç bulunmaktadır.

Sigortalıların çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde yönetmelikte belirtilen hastalıklar esas alınıyor. Maluliyet tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye; Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, Devlet üniversite hastaneleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri yetkilidir.

1800 gün prim koşulu var

Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının; malul sayılması, en az on yıldan beri sigortalı olup, toplamda 1800 gün priminin olması gerekiyor. Eğer kişi başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul sayılmışsa, bu sefer 10 yıl sigortalılık aranmıyor, sadece 1800 gün priminin olması malullük aylığı için yeterli oluyor.

Pek çok sigortalı hastalığının ne kadar bir kayba neden olduğunu bilmiyor. Böyle durumda sigortalı SGK’ya başvurarak kendisini sağlık kurulu raporu almak için sevk ettirmeli. 1800 gün ödenmiş primi varsa SGK maluliyet tespiti için sigortalıyı hastaneye sevk etmektedir. Sağlık Kurulu’nun düzenlediği raporda çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp ve ‘başka birisinin sürekli bakımına muhtaç’ ibaresi yer alıyorsa bu durumda 10 yıllık sigortalılık şartı aranmaksızın sigortalı malullük aylığına hak kazanır. Genel sağlık sigortası ve başka prim borcu varsa Bağ-Kur’lulara malullük aylığı bağlanmıyor. Cem KILIÇ

Engel Oranı Emekli Aylığını Etkiler mi?

10 Ağustos 1995’te sigorta (4/a) girişim oldu. Daha sonra 1998 yılında Bağ-Kur (4/b)’li olarak sigortamı devam ettirdim. 2015 Mart ayı itibari ile tekrar sigortaya girdim. Arkadaşlarım 5510 sayılı Kanuna göre erken emeklilik hakkımın olduğunu söylediler. Başvurularımı gerekli yerlere yaptım, yüzde 46 oranla emeklilik hakkımın onaylandığını öğrendim. Emekli maaşım 20 yıl 4 ay gibi bir süreden mi yoksa engel oranıma göre mi hesaplanacak? Cenk Taş

Emekli aylığınız 2000 öncesi, 2000-Ekim 2008 dönemi ve Ekim 2008 sonrası prim gün sayılarınız için hesaplanacak üç ayrı kısmi aylığın toplamından oluşacak. Kısmi aylıklarınızın hesabında da söz konusu dönemlere ilişkin prime esas kazanç ortalamalarınız ile aylık bağlama oranlarınız esas alınacak. Ekim 2008 öncesi kısmi aylıklarınızın hesabında esas alınacak aylık bağlama oranları fiili prim gün sayınıza göre, Ekim 2008 sonrası kısmi aylığınızın hesabında esas alınacak aylık bağlama oranınız ise çalışma gücü kayıp oranınızın 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın yüzde 60’a bölünmesi suretiyle bulunan gün sayısı üzerinden hesaplanacak.

“Kıdem tazminatı alabilir” yazısıyla tazminat alabilirdiniz

2013’te bir günlük işe gidemeyişim nedeniyle, telefonla haber vermeme rağmen başka yere gönderilmek istendim. Raporlar alarak gitmedim uzattım ama sonunda 6 yıllık emeğimi tazminat almadan bıraktım, istifa ettim. SSK başlangıcım 1987 Mart. Ben 2013 yılında tazminat alabilir miydim? Ülkü Karamut

Sigortalılık süreniz 15 yıldan fazlaymış. Prim gününüz de 3600 gün ve üzerinde idiyse SGK’dan alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz ederek işten ayrılmış olsaydınız, kıdem tazminatına hak kazanırdınız. Ancak istifa ederek işten ayrıldığınızdan maalesef kıdem tazminatına hak kazanamamışsınız.

Ev hizmetlerinde çalışan SSK emeklisinin durumu 

Bakıcı kadınım SSK emeklisi. SSK emeklileri çalışınca destek primi ödüyor. Ben ne yapacağım, ne ödeyeceğim? Aslı Dağlı

Ev hizmetlerinde veya hasta ya da yaşlı bakıcısı olarak çalışan SSK emeklisi için, ay içinde 10 günden az çalışıyorsa yine emekli olmayanlar gibi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştıracaklara İlişkin Başvuru Formu” verilip, çalıştığı günler için günlük asgari ücretin yüzde 2’si kadar iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi ödenecek.

10 gün ve daha fazla çalışıyorsa, yine emekli olmayanlar gibi “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” verilip, emekli aylığını almaya devam etmek istiyorsa, bildirimde devam etmek istediği sigorta kolu olarak “sosyal güvenlik destek primi” seçeneği tercih edilecek (işaretlenecek). Çalıştığı her gün için prime esas günlük kazancının yüzde 32’si kadar sosyal güvenlik destek primi ödenecek.

Aylık Bağlama Oranı Engelli Emekliliğini Etkiler mi?

SSK OLANLARDA AYLIK BAĞLAMA ORANLARININ TESPİT EDİLMESİ

2000 Öncesi Sigortalı olanlarda ABO %60’dan az olmaz.Bu oran da %85 geçmez.

ABO 9475 göstergede Alt sınır Aylığı koruması olduğundan %70 az ABO olmaz.

2000-2008 Eylül kadar yaşlılık aylıklarında ABO %60 az olmaz

2008 Ekim sonrasında ise;

(5510, geçici m.10/IV) ABO %30 Az olmaz.

EKİM 2008 SONRA İLK DEFA İŞÇİ-İŞVEREN-KAMU GÖREVLİSİ OLAN ENGELLİ İÇİN ABO AYLIK BAĞLANMA ŞARTI

4 (a) sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 7200 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 40’ı geçmemek üzere,

4 (b/c) sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 9000 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 50’yi geçmemek üzere,

tespit edilir.

Prim ödeme gün sayısı 4 (a) sigortalıları için 7200, 4 (b) sigortalıları için 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir.

ÖRNEK:

İlk defa 4 (a) kapsamında çalışmaya başladığı tarihte malul olan ve çalışma gücü kaybı oranı %70 olarak tespit edilen sigortalının tahsis talep tarihinde prim ödeme gün sayısı 3700’dür. Sigortalının prim gün sayısı 7200 günden az olduğundan,

ABO’ ya esas prim gün sayısı: Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60

:%70 x 7200/ %60 = 8400

ABO : 8400/360 x 2 = 46,66 (5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince %40 ı geçemeyeceğinden, ABO % 40 olarak uygulanır.)

-Ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpılmasıyla sigortalının tahsis talep yılına ait Ocak aylığı bulunur.

Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x  Aylık Bağlama Oranı

– Hesaplanan yaşlılık aylığı; sigortalının  çalışma süreleri için prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep yılına ait Ocak ayı itibariyle belirlenen ortalama aylık kazancının % 35’inden, sigortalının talep tarihinde bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından  az olamaz.

 

– Hesaplanan aylık, tahsis talep yılına ait Ocak aylığı olup, aylığın başlangıç tarihi yılın ilk altı aylık döneminde ise Ocak ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranı kadar, yılın ikinci altı aylık dönemde ise öncelikle Ocak ödeme dönemi, daha sonra Temmuz ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak, sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır.

Vedat İLKİ

Kaynakca: Engelliler.gen.tr