Malulen Emeklilik Şartları 2017

Malulen Emeklilik Şartları 2017

Malulen Emeklilik Şartları

 

1- Hastalığın Başlama Zamanı

Malulen emekli olmak için aktif olarak çalıştığınız işte bir kaza geçirmeniz ve bu kazanın engellilik oranı ile örtüşmesi gerekir. Eğer doğuştan gelen ya da çalışma hayatı öncesinde geçirdiğiniz bir kaza varsa bu malulen emeklilik şartı için herhangi bir değer taşımıyor ve engelli emeklilik fırsatından yararlanabiliyorsunuz. Çalışma hayatınızda başınıza gelen bir kaza çalışma durumunuzu belli bir oranda etkiliyor ve bu da resmi olarak kabul görüyorsa sizler de malulen emekli olabilirsiniz. Engelli emekliliği ile malulen emeklilik arasında çok fazla fark var ve en çok karıştırılan durumlardan bir tanesi de budur. Malulen emekli olmak için aktif olan bir iş hayatınızın olması ve iş kazası durumu şartlar arasında yer almaktadır.

 

2- 10 Yıl ve 1800 Gün

1800 günlük prim günü ile birlikte 10 yıllık sigorta hayatı gibi bir detay da karşınıza çıkıyor ve malulen emeklilik için bu şartları da sağlamanız gerekiyor. Eğer bir başka kimsenin bakımına muhtaç iseniz ve böyle bir durum söz konusu ise 10 yıl şartı ortadan kalkıyor ve 1800 günlük prim süresini doldurmanız da yeterli oluyor. Eğer bu şartları sağlıyorsanız sizler de malulen emekli olabilir ve bu fırsattan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

3- Borçlanma Durumu

Borçlanma ile birlikte malulen emekli olabiliyor ve eksik olan süre ya da prim gününüzü de bu şekilde doldurabiliyorsunuz. Manevi ve maddi destek her zaman devam ediyor ve bu tür bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda devletimiz en büyük imkanları da önünüze seriyor. Eğer sigortalılık durumunuz henüz aktif hale gelmediyse ve süreniz dolmadıysa sizler de borçlanma durumundan yararlanabiliyorsunuz. İş anında gerçekleşen kaza ile birlikte insanlar genellikle bu detayı tercih ediyor ve askerlik ya da yurt dışı borçlanması ile birlikte emekli olabiliyorlar.

4- Çalışma Gücü Kaybı

Sağlık sorunu ya da geçirdiğiniz kaza iş hayatınızın olduğu dönemde meydana geldi ve prim gününüzde de herhangi bir aksilik ya da sorun yok… Bu süreçte olması gereken tek şey malullük durumunun tespiti olarak karşınıza çıkıyor. %602lık oran belirlendiği takdirde sizler de malulen emekli olabiliyorsunuz. Bu oranın belirlenmesinde ilgili kurumlar belirgin rol oynuyor ve sevk edileceğiniz adreslerden bu raporu alabiliyorsunuz. Malulen emeklilik için bu rapor ve bu engel oranı şart ve bunu sağladığınız takdirde sizler de sorunsuz bir şekilde emekli olabiliyorsunuz.

5- Sağlık Raporu ve Detaylar

Sağlık raporlarında çalışma gücü ile ilgili bir detay genellikle yer almaz ve çalışma gücü kaybınız da bu raporda belirtilmez. Sgk sağlık kurulu ile irtibata geçmeniz gerekiyor ve çalışma gücü kaybını belirleyecek olan kurum da burasıdır. Az önce de söylediğimiz gibi bu oranın net bir şekilde tespit edilmesi şart ve bu şartı yerine getirdiğiniz takdirde sürecin tamamlanması da çok uzun sürmeyecektir.

 

Emekli olmak, engelli vatandaşlarımız ve iş kazası geçiren vatandaşlarımız için artık çok daha kolay! Yeni yasa ile birlikte düzenlemeler de getirildi ve bu da engelli vatandaşlarımız ile birlikte iş kazası geçiren vatandaşlarımıza da büyük ölçüde kolaylık sağladı. Emeklilik, iş kazası geçiren vatandaşlarımız için ciddi anlamda büyük kolaylık ve maddi anlamda önemli bir destek olduğunu düşünüyoruz. Sizler de bu tür bir kazaya maruz kaldırsanız şartları yerine getirerek malulen emekli olabilir ve en azından hayatlarınızın geri kalan kısmını daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.

kaynak:

Yorum yapın