Hastanın Kendi Hücresiyle Kanser Tedavisi.!

Amerikalı doktorlar, 3 lösemi hastasında, hastalardan aldıkları hücrelerin genetiğini değiştirerek, kanseri yenmeyi başardı.

Bilim adamları, hastalardan aldıkları bağışıklık sistemi hücrelerini genetik olarak değişikliğe uğrattıktan sonra bu hücreleri yeniden hastaya enjekte etti. Genetiği değiştirilmiş her bir bağışıklık sistemi hücresinin ortalama bin kanser hücresini öldürdüğü görüldü.

Araştırmada yer alan, Pennsylvania Üniversitesinden Carl June, “Tahminimizden daha çok işe yaradı” diye konuştu.

Daha önceden de bilinen ancak ilk kez başarıyla denenen yöntemi uygulayan bilim adamları, araştırmalarında, yaşları 65 ile 77 arasında, daha önce değişik kemoterapi tedavileri almış ancak lösemiden kurtulamamış üç erkek hastayı kullandı. Uygun donör bulunamadığından, hastaların üçü için de kök hücre transplantasyonu ile tedavi de mümkün olmamıştı.

Bilim adamları, hastalardan, virüslerin veya kanserin saldırdığı hücreleri öldürmek üzere bulabilmek için yüzeylerinde reseptör bulunan T-hücreleri aldı. Bir virüsün yardımıyla bu T-hücrelerine yeni genler enjekte eden bilim adamları, T-hücrelerinin, farklı bir tür bağışıklık sistemi hücresi olan B-hücrelerini bulup öldürebilecek yeni bir reseptör oluşturmasını sağladı. Üç hastada da B-hücrelerinin dur durak bilmeyen çoğalması, kronik lenfotik lösemiye neden oluyordu.

Genetiği değiştirilmiş T-hüceleri verilen, vücutlarında ortalama, B-hücresi şeklinde birer kilo tümör bulunan hastalarda yaklaşık üç haftada kanserli yapılar yok oldu.

Hastalarda, kısa sürede çok miktarda sorunlu maddenin parçalanması, ateş, nefes darlığı, başdönmesi, ishal, kısa süreli dolaşım ve böbrek bozukluğu ile tümör lizis sendromuna neden olsa da bu yan etkiler daha sonra geçti. Hastalardan ikisinde kanser tamamen yok oldu. Hastaların on aydır sağlıklı olduğu bildirildi.

Anadolu Ajansı

Engelli Çocuklara ve Ailelerine Yönelik Rehber Kitap.!

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü “Engelli Çocuklara ve Ailelerine Sağlanan Olanaklar” adlı bir rehber kitap hazırladı.

Prof. Dr. Gülbin Gökçay’ın koordinatörlüğünde İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü engelli çocuk ve ailelerini, kendilerine sağlanan olanaklar hakkında bilgilendirmeye yönelik olarak “rehber” niteliğinde bir el kitabı yayınladı.

Enstitü bünyesinde “Gelişim Nörolojisi” Yüksek Lisans Öğrencileri Fatma Nur Boylu, Büşra Kepenek, Pınar Kütük ve Deniz Tuncer tarafından gerçekleştirilen çalışma engellilere yönelik olarak farklı kurumlar tarafından yapılan yardımlar ve hizmetler hakkında doğru ve güvenilir bilgiye ulaşılmasını hedefliyor.

Kitapta konuyla ilgili çeşitli kanun ve yönetmeliklerin önemli bölümleriyle birlikte, vergiler, maddi yardımlar, eğitim yardımları, sosyal güvenceler hakkında detaylı bilgilere de yer veriliyor.

Hizmet sunan ve yardım yapan kurumların çeşitliliği nedeniyle pek çok engelli ailesi, kendilerine sunulan haklardan yeterince bilgi sahibi olamadıklarından hareketle başlatılan çalışma sonucu hazırlanan kitap, engelli ailelerin bu ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlandı.Yazarları kitabın hazırlama sürecinde ilgili kurum ve kuruluşlarda görevli kişilerle görüşüldüğünü, ayrıca konu ile ilgili uluslararası uygulamaların da göz önünde tutulduğu ifade ediyorlar.

Kitap üniversite ve enstitüden sağlanabiliyor.