Özel Sporcular Atletizm Milli Takımı, 3. Global Oyunlar Dünya Şampiyonası’na Hazır.!

Türkiye Özel Sporcular Atletizm Milli Takımı, İtalya’da 24 Eylül-4 Ekim 2011 tarihleri arasında yapılacak olan 3. Global Oyunlar Dünya Şampiyonası öncesi Trabzon’da yaptığı kampı tamamladı.

Trabzon’da Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları için inşa edilen tesislerde çalışmalarını tamamlayan ‘özel’ atletlerimizin tek hedefi, İtalya’da düzenlenecek oyunlarda dereceye girebilmek.

Sporcuların çalışmaları hakkında bilgi veren Milli Takım Sorumlu Antrenörü Zekeriya Üçüncü, amaçlarının ilk defa katılacak oldukları bir atletizm şampiyonasında ülkemizi başarılı şekilde temsil etmek olduğunu söyledi. Trabzon’da 10 Ağustos’ta başladıkları kampı tamamladıklarını kaydeden Üçüncü, “Bu süre içerisinde iyi bir hazırlık dönemi yaşadık. Amacımız ilk defa katılacak olduğumuz bir atletizm şampiyonasında ülkemizi başarılı şekilde temsil etmek. 7 tane sporcumuz var, seçilmiş olarak milli takım bünyesinde. Bu 7 tane sporcumuzun 4 tanesi Trabzon’dan, diğerleri Trabzon dışından. Antrenörümüz Songül Virit ile birlikte bu çocukları yönlendiriyoruz. Çocuklar buradan çok memnun olduklarını hissettiler. Trabzon’daki antrenmanlarımız çok güzel geçti. Bu çocuklarımız sadece branş olarak koşuda değil, 3 adım, uzun atlama, gülle, disk gibi kısa mesafe, orta mesafe, uzun mesafe ve 4×100 metre bayrak yarışmaları da yapacaklar İtalya’da” dedi.

Trabzon’da da 17-18 Eylül’de Söğütlü Atletizm Tesisleri’nde Türkiye Şampiyonası yapılacağını da hatırlatan Üçüncü, “10 Eylül’de Trabzon’da bir kamp daha yapıp 17-18 Eylül’de Trabzon’da bu tesislerde Türkiye Şampiyonası’na katılacağız. Buraya tahminen 500 civarında sporcu gelecek. Özel sporcular bunlar, birçok ilden gelen sporcular olacak. Özel sporcunun asıl anlamı zihinsel engelli sporcu demek.. Bunları biz sporla rehabilite ediyoruz. 2-3 senedir bizimle çalışan sporcu yürümesini ve koşmasını iyi yapamazken bugün atlama, disk atma, koşu ve bayrak branşlarını yapıyor. Çocuklar bir yerde zekalarında olsun her türlü fiziksel olarak ilerleme kat ediyorlar. Sporun okul hayatlarına, aile hayatlarına çok faydası oluyor. Bu çocuklara destek bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye Özel Sporcular Atletizm Milli Takımı sporcularından Yasemin Çiloğlu ise yaptığı açıklamada, “Kamp dönemi çok iyi geçti. Çalışıyoruz, kazanmak için çalışıyoruz. Takımdaki hava çok iyi.. Herkes istekli, herkes derece yapmak istiyor, yurtdışında inşallah bayrağımızı sallandıracağız. Hedefimiz birinci olmak, 2. ve 3. olsak da olur. Spor bizim sağlığımız açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.

Otizm çocuklarında tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır.?

Tuvalet eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olumlu bir tutum izlenmesidir. Gösterilen en ufak bir memnuniyetsizlik, olumsuz bir bakış bile çocuk tarafından hissedilir ve bu onu olumsuz etkiler. Çocuğunuza tuvaleti kullanma becerisini de diğer bir beceriyi öğretiyormuş gibi öğretin.. Öncelikle ne kadar sıklıkta tuvalet ihtiyacının geldiğini anlamak için bir çizelge hazırlayın.. Ortaya çıkan sonuca göre bu sıklıkta (örneğin bir veya iki saatte bir) çocuğunuzu düzenli olarak tuvalete götürün ve bu işlemi yaparken kısa sözcükler kullanmaya özen gösterin; “çiş”, “ıslak”, “kuru” gibi.. Tuvaleti başarıyla kullandığı her seferde çok mutlu fakat sakin bir tavır sergileyin.. Bu eğitimde çiş kazaları olduğunda ceza ve olumsuz tavır yerine, çocuk başarılı olduğunda gösterilen mutlu ve olumlu davranışlar çok daha fazla etkilidir. Kazalardan sonra ki soyunma ve giyinme işlemlerinin yalnızca tuvalette gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu çocuğunuza tuvaletle ilgili işlemleri tuvaletle bağdaştırmayı öğretecektir.

Özel yöntemler;

İlk olarak bez kullanımı evden dışarıya çıktığınız zamanlar da dahil olmak üzere tamamen bırakılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuğunuzun “altımda bez varken çiş yapabilirim, yokken yapamam” ayrımını yapabilmesi, “hiç bir zaman altıma çiş yapamam” ayrımını öğrenmesinden daha zordur.

Çocuğunuz tuvalete oturtulmayı reddediyorsa bunun bir kaç nedeni olabilir. Öncelikle çişini bezine yapma alışkanlığından vazgeçmek istemiyor olabilir. Fakat bir süre sonra bezin tamamen ortadan kalktığını anladığında bu alışkanlığını da yavaş yavaş terketmek durumunda olduğu fikri yerleşecektir. Tuvaletiniz çocuğunuz için büyük ise içine düşme korkusuyla kendini güvende hissetmiyor olabilir.

Klozet kapağına yerleştirilebilen adaptör ve ayaklarını basabilmesi için tuvaletin önüne koyacağınız büyükçe bir kutu ile kendini daha güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca klozet kapağı soğuk olabileceği için üzerini kaplayacağınız bir bez de bu sorunu ortadan kaldırabilir. Eğer çocuğunuz tuvaletini yapmıyorsa, onu tuvaletin üzerinde 5 dakikadan fazla oturtmayın..  Nazikçe ve sakin bir tavır içerisinde olmaya özen gösterin.. Çocuğunuz tuvalette bulunduğu sürece yanında bekleyin.. Eğer tuvaleti uygun bir şekilde kullanırsa, hemen vermek üzere yanınızda bir ödül bulundurun.. (şeker veya cips gibi) Eğer 5 dakika sonunda bir sonuç alınamazsa nazikçe kaldırın, fakat aferinle veya yiyecekle ödüllendirmeyin.!

Çocuğunuzu sabah kalktığında ilk iş olarak tuvalete götürün..  Ayrıca yemeklerden önce ve sonra, dışarı çıkmadan önce ve yatmadan önce de tuvalete götürmek uygundur. Tuvalete götürdüğünüz zamanların ve kazaların mutlaka bir kaydını tutun ki gelişmeyi daha net bir şekilde izleyebilesiniz. Çocuğunuz tuvaleti her uygun kullandığında çizelgenize gülümseyen bir yüz çizin ve bunu çocuğunuza gösterin ki bu olaydan memnuniyet duyduğunuzu daha somut bir şekilde görebilsin.!

Tuvaletten kalktıktan sonra çocuğunuzun giysilerini kendisinin çekmesi için fırsat tanıyın. Başlangıçta yardım ederek, daha sonra yardımınızı azaltarak bu işlemi gerçekleştirmesini sağlayın.!

Sevda Erarslan