Malul ne demektir.. Malulen emeklilik nedir.?

Malul ne demektir.?

İnsanların vücutlarında meydana gelen arıza/sakat/engel gibi veya uğradıkları tedavisi imkansız hastalıkların oluşması nedeni ile yapılması gereken bir takım işleri yapamayacak hale gelinmesi ”malullük” halidir..

Malulen emeklilik nedir.?

Bahsettiğimiz malullük halinden dolayı insanların vazifelerini yapamayacak duruma gelmeleri sebebi ile uygulanan emeklilik işlemidir..

Malulen emekli olmuş bir insan çalışabilir mi.?

Malulen emekli olmuş bir insan çalışamaz..

Malulen emekli olmuş bir insan hem ”malullük maaşı..” alıp, hem de çalışamaz.. Malullük aylığı bağlandıktan sonra vergiye tabii olarak mesleğine devam etmek isteyen bir insanın malullük maaşı kesilir..

Aynı durum ssk’lı çalışmaya devam edenler içinde geçerlidir..

Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma durumu malulen emekliler için değil, normal emekliler ve engelli raporuyla erken emekliler içinde geçerlidir..

Yani olay şudur;

Bir insana malullük aylığı bağlanmışsa, artık o insan sosyal güvenlik deyimiyle ”iş göremez” duruma gelmiş demektir.. Çalışmaya devam etmeleri, iş göremez durumda olmadıkları anlamına geleceği için, malullük aylığı da otomatikman kesilir..

Turkcell’den Engelli Müşterilerine ‘Sesli Fatura Hizmeti’..!

Turkcell, engelli müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için kolları sıvadı.

Turkcell engelli müşterilerinin memnuniyetlerini en üst seviyeye taşımak için bir dizi uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu uygulamalardan ilki, Dünya Engelliler Haftası’nda hizmete sunulan Sesli Fatura Hizmeti oldu.

Görme engelli Turkcell’lilerin fatura bilgilerini çok daha kolay öğrenmelerini amaçlayan bu servis ile, görme engelli müşteriler fatura kesimlerinden 2 gün sonra aranarak fatura tutarı, son ödeme tarihi ve fatura içeriği ile ilgili bilgilendiriliyor.

E-fatura’da da görme engelli abonelere kolaylık sağlanıyor;

Ayrıca Turkcell, e-fatura abonesi olan görme engelli müşterileri için de “düzyazı e-fatura” hizmetini hayata geçirdi. Böylece isteyen görme engelli Turkcell müşterileri, faturalarını “düzyazı e-fatura” olarak alabilecek ve faturaları ile ilgili bilgileri okuma programlarından dinleyebilecekler.

Bu ücretsiz hizmetlerden yararlanmak isteyen görme engelli Turkcell müşterilerinin, en yakın Turkcell İletişim Merkezi’ne başvurarak veya 444 0532’yi arayarak kayıt olmaları yeterli.. Turkcell, ilerleyen günlerde engelli vatandaşlara yönelik farklılaştırılmış hizmetlerini ve süprizlerini hayata geçirecek.

Engelliler, sorunlarına çözüm bulunması için yürüdü

Taksim’de Engelliler Haftası sebebiyle yürüyen engelliler; toplu ulaşım, sağlık, eğitim, istihdam gibi alanlarda çektikleri sıkıntıların giderilmesini istedi. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, erişim ve ulaşım alanında engelliler için adım atılmadığını belirterek, “Bizi hayata bağlayan tüm yollar kapalı.” dedi.

Türkiye’nin bir çok yerinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul’da da engelliler, Taksim’de yürüyüş yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan engelliler ve yakınları, İstiklal Caddesi’nde yürüyerek Taksim Meydanı’na geldi. Engelliler ve yakınları yürüyüş sırasında  ‘Sağlık hakkımız satılamaz’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Hani sosyal devlet hani adalet’ sloganları atıldı. Tekerlekli sandalyede özürlüler, ‘Engelli olmayı biz istemedik’, ‘Mimari engeller yaşam alanımızı sınırlıyor’ pankartları taşıdı.

Engelliler adına açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, her yerde seslerini duyurmaya çalıştıklarını, fakat bu sese kimsenin kulak vermediğini söyledi. 5378 sayılı yasanın çıkarıldıktan sonra sorunların çözüleceği vaadinde bulunulduğunu aktaran Boyraz, “Yasa çıktı, üzerinden 6 yıl geçti ancak hala değişen bir şey yok. Erişim ve ulaşım özetle bizleri hayata bağlayan tüm yollar kapalı.. Bu konuda bir adım atılmıyor. Toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesi için yasanın verdiği sürenin 2012’de bitecek olmasına rağmen neden hala hiçbir şey yapılmıyor. Özellikle belediyeler, yolları, kaldırım taşlarını düzeltecek para bulamıyoruz derken, ünlü sanatçılara konserler verdirecek parayı nereden buluyor.” diye konuştu.

Eğitim hakkından da yararlanamadıklarını savunan Boyraz, “Yararlanamıyoruz çünkü erişemiyoruz. Okullarımızda engellerle karşılaşıyoruz. Kaynaştırma eğitimi diyorlar kaynaştırmanın alt yapısını göremiyoruz. Eğitmen yok, binalar yetersiz, öğrencilerimiz birbirlerine uyum sağlayamıyor.” ifadesini kullandı.

İstihdam haklarının ise tümüyle sözde kaldığını ileri süren Şükrü Boyraz, “Kamuda 50 bin kadro dolacak” sözünün tutulmadığını, özel sektörde de kotanın uygulaması yeterince denetlenmediğini sözlerine ekledi.

Star Gazetesi