İnternetin Engellilerin Sosyalleşmesi ve Yaşamına Katkıları.!

Herhangi bir hastalık/sakatlık nedeniyle evinden dışarı çıkamayan kişiler için internet, bir anlamda hayata açılan bir pencere gibidir. Bu bağlamda;

1) İnternet sizin yaşamınızda (olumlu/olumsuz) neleri değiştirdi?

2) Engelli biri olarak ‘engellilerle ilgili siteleri’ ne sıklıkla ziyaret ediyorsunuz, bu siteleri diğerlerinden farklı kılan ve onları sizin gözünüzde cazip yapan şey nedir?

3) Bildik manada ‘sağlam’ bir insan olsaydınız internette bu kadar zaman geçirirmiydiniz?

4) Her ne kadar sanal bir ortamda yazılmış olsada, gerçek kişilerin engellilik üzerine yazdığı gerçek yaşam hikayeleri sizin engelliliğe bakışınızı ne ölçüde değiştirdi?

5) Genelde tüm internet ortamı özelde ise Engelliler.Gen.Tr sitesi devletin engellilere tanıdığı sosyal ve ekonomik hakları öğrenmenize yardımcı oldumu?

 engelliler.gen.tr

Neyi Kime Anlatıyoruz.?

Yıllardır köylerinin suyu yoktur. Köylüler uzun kış gecelerinde bir araya gelir, köye su getirmek için vali’ye çıkacaklarını konuşurlarmış. Ama ne hikmetse içlerinden hiç biri cesaret edipte valiye çıkmazmış. Yıllar yıllar geçmiş sonra köylüler valiye çıkma fikrinden vaz geçip, valiye sövmeye başlamışlar.

Bu vali varya bu vali adam olsa gelir köye bir derdiniz varmı diye sorardı!

Bir diğeri hemen söze atlar, yok arkadaş bu vali bizim su işini neyim çözeceği yok tayini çıkıp sittirip gitse belki onun yerine gelen derdimize derman olur…

Tüm bunlar yaşanırken vali beyin ne köyün su derdinden nede ona edilen küfürlerden haberi vardır. Tabi haberi olmayıncada köyün su derdini çözmek için girişimde bulunmaz.

Ben biz engellilerin durumunu birazda bu köylülere benzetiyorum. Kendi aramızda yaşadığımız sorunları tartışıp duruyoruz ama bu tartışmalardan engelsiz insanların ne kadar haberi var.

Çetin Altan’ın deyimiyle bizimkisi birazda “türke türk probogandası yapmak” gibi bişey. Bizim bildiğimiz dahası hergün yaşadığımız sorunları binlerce engellinin okuması düşünmesi yerine bir tane engelsiz insanın okuyup düşünmesi bence daha yararlıdır. Dünya biz engellilerden ibaret değil. Yeryüzünü engelsiz kişilerle ortak kullanıyoruz. Bu ortaklıkta bir hak ihlali varsa ki var bu hak ihlalini gidermenin en kestirme yolu haksızlığı ortağımıza aktarmaktan geçer.

İşte bu yüzden tamda bu yüzden ne yapıp edip kendi aramızda konuştuğumuz sorunları diğer engelsizlerede anlatmanın bir yolunu bulmalıyız. Bunu nasıl yaparız tam olarak kestiremiyorum ama bildiğim bişey varsa bizim tek kale maç oynar duruma düştüğümüzdür!

engelliler.gen.tr

Ağır özürlü kuralı kalkıyor.!

9 milyon engelliye müjde var.!


Hükümet, 9 milyon engelliyi sevindirecek önemli bir gelişmeyi gündemine aldı, engellilere bakım sigortası getirileceğini açıkladı.

”Ağır özürlü” kuralı kalkıyor, tüm engellilere bakım sigortası geliyor..

 Hali hazırda evde bakım hizmeti alan 301 bin engelliyi sağlık sigortası ve evde bakım yardımı gibi hizmetleri içeren ”bakım sigortası” kapsamına alma kararı veren Hükümet, bunu genişletmeye hazırlanıyor.

Yeni çalışmaya göre; bakım sigortası 9 milyon engelliyi kapsayacak ve engelliye bakan yoksul ailenin bakım sigortası primini de devlet karşılayacak.

Evde bakımda var olan ağır engelli olma ve hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin 3’te 2’sinin altında olması şartı kaldırılacak.

Engelliler için gerçekleştirilecek diğer bazı düzenlemeler de şöyle olacak;

“Engelli ve ailesine destek ve rehberlik hizmeti verecek ‘yaşam koçları’ sahaya inecek. Özürlü Hakları Takip ve İzleme Kurulu oluşturulacak. ücretsiz taşımadan tüm engelli öğrenciler faydalanacak.”

Türkiye 2 madalya kazandı.!

Avustralya’da düzenlenen “Arafura Oyunları”nda Türkiye, bedensel engelli haltercilerle 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.  Darwin kentinde düzenlenen ve 7 Mayıs’ta başlayarak bugün sona eren oyunlarda 45 ülkeden 2700 sporcu mücadele etti. Türkiye oyunlara 6 bedensel sporcu ile katılırken, bedensel engelliler halter branşında Nazmiye Muslu gümüş, Özlem Becerikli ise bronz madalya kazandı. Türkiye oyunları madalya sıralamasında 26.  sırada tamamladı. Öte yandan Türkiye’nin Melburn Konsolosu Vahit Özdemir, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Halter Şube Sorumlusu Suat Kaya başkanlığındaki Türk kafilesine yemek vererek sporcuları kutladı. Yemekte Özdemir, ”Sizler kadere boyun eğmeyerek azim ve kararlılığınızla Avustralya’ya kadar gelerek ülkemizi başarıyla temsil ettiniz. Bütün sporcuları üstün başarılarından dolayı kutluyorum. Bundan sonra da başarılar diliyorum” dedi. Türk sporcu kafilesinin 16 Mayıs Pazartesi günü Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Askerde İki Gözünü Kaybeden Gazinin İsteğine Ret.!

Şırnak’ta uzaktan kumandalı mayın patlaması sonucu 2 gözünü kaybeden Gazi Abdulkadir Çakar, renk sensörlü bilgisayar isteğine çalıştığı gerekçesi ile ret cevabı verildiğini söyledi.
 
Turhal Sağlık Grup Başkanlığı’nda santralde görev yapan 24 yaşındaki Gazi Abdülkadir Çakar, vatan savunmasında iki gözünü kaybeden ve hayata gönül gözüyle bakmaya devam eden görme engelli malul gazilere tanınan haktan yaralanmak istiyor. Bu haktan yaralanmak için başvurduğu Turhal Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfından ret cevabı aldığını ifade eden Çakar, İçişleri Bakanlığı’nın İller İdaresi Genel Müdürlüğü Genelkurmay Başkanlığı’nın 08.02.2010 tarih ve 87317679 sayılı yazısı ile görme engelli malul gazilerin renk sensorlu diz üstü bilgisayar, okuma cihazı vb. ihtiyaçlarının karşılanması için çıkan genelgeye istinaden başvuru yaptığını belirterek, “Bana verilen bu hakkımı kullanmak istiyorum. Ama çalıştığım gerekçe gösterilerek ret cevabı aldım. Konunun tekrar ele alınıp değerlendirilmesini arzu ediyorum” dedi. Gazinin 7 aylı hamile eşi Esra Çakar da konuya hassasiyet gösterilmesini beklediklerini söyledi. 2010 yılında İl Jandarma Komutanlığı tarafından “taşınabilir kitap okuma makinesi” hediye edilen Gazi Abdülkadir Çakar, 2008 yılında Şırnak-Hakkari kara yolu Molla Gediği detektörle mayın taraması yaparken uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu iki gözünü kaybetmişti.