24 dava sonunda (engelli eğitimi) istediklerini aldılar

Hatice ve Kamil Yeltutan çifti, zeka geriliği olan ve derslerden geri kalan çocukları Emre Ali’ye ‘Kaynaştırma eğitimi’ uygulanması için açtıkları 24 ayrı davayı kazandı.

İZMİR’İN Ödemiş İlçesi’nde yaşayan üç çocuk babası Recep Kamil Yeltutan ile eğitimci eşi Hatice Yeltutan en küçük çocukları olan Emre Ali Yeltutan’ın ilkokula giderken hiperaktif olduğunu tespit etti. Yeltutan çifti 2008 yılında Ödemiş İlköğretim Okulu’nda başlayan ve “Yüzde elli Mental Retardasyon” tanısı konan çocukları Emre Ali Yeltutan’a Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim hizmetleri yönetmenliğinde yer alan “Kaynaştırma eğitimi”ne tabi tutulmasın istedi. İlköğretimde uygulanan bu program sayesinde başarılı olan Emre Ali Yeltutan, 2008 yılında Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’ne başladı.

Programa alınmadığı için başarısız oldu

Aynı program uygulanmadığı için Yeltutan, 2 yıl üst üste başarısız oldu. Bunun üzerine, Recep Kamil Yeltutan ve Hatice Yeltutan avukatları Hülya Özel Ataman aracılığıyla 2008 yılında İzmir 1,2,3 ve 4’üncü İdare Mahkemelerinde çocuklarının “Matematik, fizik, demokrasi, İngilizce derslerinin ortalama yükseltme” sınavlarının iptali ve BEP’e’ göre eğitim alması gerektiğini belirtip, işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ödemiş Kaymakamlığı’na, Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Müdürlüğü ile Valiliğe karşı toplam 24 ayrı dava açtı. Mahkemeler gerekçeli kararlarında, “Özürlü grubunda eğitim sınavına tabi tutulması gerekirken, akranları ile birlikte ve aynı değerlendirme ilke ve ölçütlerinin uygulandığı ‘ortak’ sınavla başarı durumu belirlenerek tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenle işlemin iptaline karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Aynı durumdaki ailelere destek oluyorlar

AÇTIKLARI davaların hepsini kazandıklarını belirten Recep Kamil Yeltutan, “Kazanılan davalar sonrası oğlum uygulanan özel eğitim programı sayesinde, iki yıl üst üste teşekkür ve takdir aldı. Çocuğumun hukukunu aramak için yapmış olduğum mücadeleden çok yoruldum. Oğlumun durumu düzeldikten sonra, Ödemiş’te bu türde olan çocukların kurtarılması ve oğluma uygulanan ders sisteminin uygulanması için gönüllü olarak çalışmaya başladım. Ödemiş Rehberlik Araştırma Merkezi de bana bu konuda çok yardım etti. Şu an Ödemiş’te aynı durumda olan 20’ye yakın, çevre ilçelerde bini bulan öğrenci benim oğluma uygulanan eğitimi almakta. Benim canım yandı, başkalarının canı yanmasın. Bundan böyle mücadelem gönüllü olarak sürecek” diye konuştu.

Sağlık Bakanı ve Başbakana Engelliler Adına Açık Mektubumdur!

Başa kakma desem doğru tabir olmaz. Yapılan iyiliği yüze vurma desem yine doğru bir tabir olmaz. Bu akşam haberlerinde izledim. Sağlık bakanına görme engelli geçici işci Nurullah Mehmetoğlu, “Biz burada asgari ücretle çalışıyoruz. Koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz. Müteahhit şirketlerin elinden ne zaman kurtulacağız?” diye sordu…. (b.k.z )

Sağlık bakanı nasıl bir cevap verse beğenirsiniz?

Bakanın görme engelli işciye verdiği cevap; “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz, daha ne yapalım? Müteahhit şirketlerin yanında çalışmaya devam edeceksin”

Sayın Bakana sesleniyorum:

Sayın bakan, “bu devlet sizin babanızın malı değil. Dünyanın her yerinde devlet engellilere pozitif ayrımcılık yaparak onlara iş verir. Bu devletin görevidir. Bakan olsanızda hatta başbakan olsanızda devletin imkanlarını halkın hizmetine sunmakla kimseye lutufta bulunmuş sayılmazsınız!”

Sayın bakan, Türkiye’nin imza attığı “uluslar arası sözleşmeler” ve sizin o çok övündüğünüz “özürlüler kanunu” engellilere “ayrımcılık yapılmasını suç” sayar. Görme engelli birine “gözlerin görmediği halde sana iş verdik.” demekle o kişiyi ve onun şahsında tüm engellileri küçümsemiş, hor görmüş ve ayrımcılık yapmış oluyorsunuz.

Vicdan sahibi savcılara sesleniyorum, televizyonlardaki görüntüleri ihbar sayıp sağlık bakanı hakkında “engellilere ayrımcılık yapmakla” soruşturma başlatın!

Engellilerle ilgili dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum, gün bu gündür!

Gelin Türkiye’de bugüne kadar olmayan bir şeyi yapın ve bakan hakkında suç duyurusunda bulunun. Yapacağınız organizasyonlarla engelliler ve dostlarını sokağa dökerek bakanın sarf ettiği sözlerden dolayı istifasını isteyin.

Son olarak başbakanımıza sesleniyorum, bakanınızın söylediği sözleri mutlaka duymuşsunuzdur. Yarın sabah bağrından çıktığınız bu millete bir iyilik yapıp sağlık bakanını görevinden alın!

Bakanın sarf ettiği sözleri hepimizin yüreğine kor ateş düşürdü. Bu ateşe su serpmek bu ülkenin başbakanı olarak size düşer.

engelliler.gen.tr

Özürlüler İdaresi Sözleşmeli İşaret Dili Tercümanı Alım İlanı

BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞINDAN

Başbakanlık Özürlüler idaresi Başkanlığınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi uyarınca KPSS puan sıralaması esas alınarak “Mesleki Uygulama” sınavı ile 3 (üç) adet işaret Dili Tercümanı alınacaktır.

A- MÜRACAAT ETMEK İSTEYENLERDE ARANILACAK ŞARTLAR;

Yukarıda belirtilen sözleşmeli pozisyona müracaat edebilmek için geçerliliği devam eden KPSS P3 P93 ve P94 puan türlerinden birine ve tercümanlık yapacak seviyede işaret dilini bildiğini gösterir belge veya sertifikaya sahip olmak.. Ayrıntılı bilgi http://www.ozida.gov.tr web adresinde yer almaktadır.

B- İSTENİLEN BELGELER;

http://www.ozida.gov.tr/ web adresinde yer almaktadır.

C- SINAVIN ŞEKLİ YERİ TARİHİ VE SAATİ;

1- Başvuran adaylardan KPSS puan sırasına göre boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunda her bir puan türü için on katına kadar aday mesleki uygulama sınavına çağrılacaktır.

2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi uyarınca KPSS puan sıralaması esas alınarak işaret dili tercümanlığı konusundaki bilgisinin ölçüleceği “Mesleki Uygulama” sınavına tabi tutulacaktır.

3- Mesleki uygulama sınavı 03.06.2011 tarihinde “T.C. Başbakanlık Özürlüler idaresi Başkanlığı Necatibey Cad. No: 49 Kızılay/ANKARA adresinde bulunan Başkanlık binasında Saat 10:00 da yapılacaktır.

D- SINAV SONUÇLARININ DUYURULMASI;

http://www.ozida.gov.tr web adresinde duyurulacaktır.

E- BAŞVURU;

1- Başvurular, gazete ilan tarihinden itibaren 15 inci günü mesai saati bitimine kadar “T.C. Başbakanlık Özürlüler idaresi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı Necatibey Cad. No: 49 Kızılay/ANKARA” adresine şahsen veya son başvuru tarihinde Başkanlığımıza ulaşacak şekilde posta ile yapılabilir. Bu tarihten sonraki müracaatlar ve postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır.

2- Gerçeğe aykırı beyanda bulundukları tespit edilenler ile istenilen belgeleri ibraz edemeyenlerin müracaatları geçersiz sayılacaktır.

3- Başkanlık tarafından belirtilen nitelikteki sözleşmeli personel alımı ile ilgili her türlü duyuru Başbakanlık Özürlüler idaresi Başkanlığı web sitesinden http://www.ozida.gov.tr adresinde yayımlanacaktır. Adaylara ayrıca bir bildirimde bulunulmayacaktır.