Gece yemek yerken dikkat

Gündüz yeteri kadar yemek yiyemeyip, gece de yatma vakti geldiği zaman açlıktan uyuyamayan ve şeytana uyup mutfağa giren insanlar; metabolizmanın uykuya dalma süresini geciktirdikleri gibi tükettikleri besinlerin sağlıklı bir şekilde sindirilmesinin de önüne geçiyorlar. Uzmanlar tarafından sürekli olarak dile getirilen “Gece yemek yemeyin!” çağrısına uymamakta direnenler, yavaş yavaş kilo almaya başladıklarını fark ediyorlar ve sonrasında kilo vermek için uzun bir maratona giriliyor.

gece-yemek

Oysa yapılması gereken şey açıkça belli: Gece yemek her halukarda zararlıdır. Ancak “gecelerin uzadığı kış günlerinde gece yemek yemezsek halimiz nice olur?” sorusu da yine kişiler tarafından soruluyor. Uzmanlar bu soruya ise “Dengeli ve sağlıklı yemek tüketmek kaydıyla izin verilebilir” cevabını veriyorlar. Yani ekmek, şeker, tuz gibi kilo yapıcı maddeleri asgari seviyede tüketip; salata, meyve gibi ufak tefek yiyecekler tüketilmeli. Ayrıca yemek yedikten sonra hemen yatmak sindirim işlemlerinin verimli gerçekleşmesini engelleyeceği için, biraz daha vakit geçirmek ve midenin sindirim yapmasına zaman tanımak daha faydalı olacaktır. Gece yemeklerini asgari seviyede tutmak yine de en kalıcı ve mantıklı çözüm olarak gözüküyor.

Kadın cinayetleri son bulsun!

Zonguldak’ta oturan doğuştan görme engelli 59 yaşındaki Nejla Taşcı, 8 yıl önce evlendiği eşinden 1.5 yıl sonra anlaşamadığı gerekçesiyle boşanınca yalnız yaşamaya başladı. Kadın cinayetlerinin son bulmasını isteyen Taşcı, “İnsanlar anlaşamazsa, birbirlerinden uzaklaşırsa ille de sonunun cinayetle bitmesine gerek yok” dedi.

kadin-cinayetleri

Doğuştan kornea bozukluğu nedeniyle 30 yaşına kadar çok az görebilen, daha sonra ise görme yetisini tamamen kaybeden Nejla Taşcı, 8 yıl önce evlendiği eşinden 1.5 yıl sonra anlaşamadıkları gerekçesiyle boşandı. Annesi 18 yıl, babası da 25 yıl önce ölen Taşcı, eşinden de boşandıktan sonra yalnız yaşamaya başladı. Babasının 800 liralık emekli maaşıyla geçinen ve yine babasından kalan evinde yaşayan Nejla Taşcı, görme engelinin yanında, anne ve babasını kaybetmesine ve mutsuz bir evlilik yapmasına rağmen hayata küsmedi.

Evde işlerini kendisi yapabilen Taşçı, bütün olumsuzlukara rağmen hayata güzel baktığını ve mutlu olduğunu söyledi. Yürümeyince evliliğini bitirdiğini anlatan Nejla Taşçı, şöyle dedi:

“Kadın cinayetlerinin son bulmasını istiyorum. Her gün kadınlar cinayete kurban gidiyor. İnsanlar anlaşamazsa, birbirlerinden uzaklaşırsa ille de sonu cinayetle bitmesine gerek yok. Çok üzülüyorum kadın cinayetlerine. Kadınları öldürenlerin çok ağır cezalar alması gerekiyor. Kadınların üzülmesini istemiyorum. Engelli kadınlarımız da kıyıda köşede kalmasınlar. Devletimiz bu kadınlarımıza sahip çıksın. Onlar da hayata tutunsun istiyorum. Kadınlarımız güçlü olsun istiyorum.” – Zonguldak