2022 maaşıyla ilgili merak edilenler

2022 maaşı kaç paradır, 2022 maaşının tutarı ne kadardır?
Aşağıdaki 2022 özürlü ve yaşlılık maaşı tutarları 2013′ün ilk 6 aylık dönemine aittir.

65 yaş ve üzeri yaşlılık maaşı: 125,59 TL (3 aylık: 376,79 TL)
%40 – 69 oranında özürlü maaşı: 251,19 TL (3 aylık: 753,58 TL)
%70 ve üzeri oranında özürlü maaşı: 376,79 TL (3 aylık: 1.130,37 TL)

2022-maasi
2022 maaşı nasıl alınır, başvuru süreci nasıl işliyor?
Şartları sağlayanlar gerekli evraklarla birlikte ikamet ettiği mahalli idaredeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurur. Şartları sağlayanların başvuruları kabul edilir.
Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda dosyası bulunanların hane ziyaretleri ve merkezi incelemeleri güncellenerek, dosyası bulunmayanların ise dosyası açılıp hane ziyaretleri ve merkezi incelemeleri yapılarak sosyal inceleme raporu oluşturulur ve bu rapor mütevelli heyetine gönderilir.
Mütevelli heyeti sosyal inceleme raporuna bakarak ilgilinin muhtaç olup olmadığına ve aylığın bağlanıp bağlanmamasına karar verir.
Aylık bağlanmasına karar verilen kişiler Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bildirilir ve yardım tutarları SYDGM tarafından ilgili kişilerden alınan Ziraat Bankası veya PTT hesabına düzenli olarak yatırılır.
Hak sahiplerinin sosyo-ekonomik durumlarındaki değişiklikler Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün sistem üzerinden yaptığı merkezi incelemeler ve SYDV’lerin her yıl kişilerin hanelerinde gerçekleştirdiği sosyal incelemeler ile izlenir.
2022 maaşı için başvuran kişinin hanesinde bulunan kişilerin sosyal güvencesinin olması ilgilinin 2022 maaşı almasına engel midir?
Hayır, 2022 sayılı kanuna göre verilen aylıklarda sadece başvuru yapan kişinin sosyal güvenceli olup olmadığına bakılır, aynı hanede birlikte yaşadığı kişilerin sosyal güvenceleri bu bağlamda önemli değildir; fakat 2022 maaşının şartlarından biri hanede kişi başına düşen gelirin, gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan (2013′ün ilk 6 ayı için 119,45 TL) daha az olması olduğundan ve hanedeki sosyal güvenceli bireylerin gelirleri hanede kişi başına düşen geliri arttıracağından hanede sosyal güvenceli olanların artması ilgilinin kişi başına düşen gelir sınırını aşmasına neden olabilir. Burada hanede ikamet eden kişi sayısı önem kazanmaktadır. Gelir hesaplamasında hanedeki toplam gelir hanede bulunan kişi sayısına bölüneceği için hanede ikamet eden kişi sayısı arttıkça kişi başına düşen gelir azalacağından kanunda belirtilen sınır aşılmayabilir. Bu durumda kişi 2022 maaşından faydalanabilecektir.

2022 maaşı gelir hesabı nasıl yapılıyor, 2022 maaşı gelir hesabına kimler dahildir?
2022 aylığı için gelir hesabı yapılırken başvuran kişinin ikamet ettiği hanede yaşayan kendisi de dahil tüm kişilerin gelirleri ve giderlerinden yüksek olanı dikkate alınır. Bu şekilde bulunan hanenin toplam geliri hanedeki kişi sayısına bölünerek hanede kişi başına düşen gelir hesaplanır. Örnek vermek gerekirse 5 kişilik bir ailenin aylık 1.500 TL geliri 1.600 TL de gideri yani harcaması bulunsun. Bunlardan yüksek olanı yani ailenin giderleri dikkate alınıp 1.600 TL’lik gider hanede bulunan kişi sayısına (5′e) bölünerek hanede kişi başına düşen gelir hesaplanır. Örneğimizde 1.600 / 5 sonucu kişi başına düşen gelir 320 TL çıkmıştır. 320 TL 119,45 TL’lik gelir sınırını (Bu sınır 4 Ocak 2013 itibari ile dikkate alınmıştır. Gelir sınırları her 6 ayda bir memur aylık katsayılarına göre tekrar güncellenir.) aştığından başvuran kişinin 2022 aylık talebi reddedilecektir.

3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’unda belirtilen hane bazlı yaklaşım gereği 2022 maaşında gelir hesabına dahil edilecek kişiler başvuranla birlikte hanede ikamet eden tüm bireylerdir. Bu kişilerin yakınlık dereceleri ya da kan akrabalığının olup olmadığına bakılmaz. Hepsi bir hanenin ferdi olarak kabul edilir. Öyle ki aynı hanede ikamet eden birden fazla aile bile olsa bu kişiler tek bir hane halkı olarak dikkate alınarak gelir, gider ve hanede yaşayan birey sayısı hesabı buna göre yapılır. Başvuran kişinin başka adreslerde yaşayan akrabaları (Annesi, babası, kardeşi vs. Her ne ad altında olursa olsun tüm akrabaları) kişinin gelir hesabında dikkate alınmaz.

İlkbahara hazırlanın!

Havaların yavaş yavaş ısınmaya durduğu ve ilkbaharın ayak seslerini duymaya başladığımız şu günlerde ilkbahara hazırlanmanın önemi de giderek artıyor. Yazdan hemen önce, kıştan hemen sonra gelen ilkbahar; insanların çokça sevdiği ve çiçeklerin yeşermeye başlamasıyla içinin huzurla dolduğu en güzel mevsimlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki hiç merak ettiniz mi, insanlar neden ilkbahar ayını çok severler? Biz merak ettik ve çok güzel cevaplar bulduk!

ilkbahar

– Sebze ve meyve tüketmek ilkbahar ile çok daha kolaylaşıyor. Yeşeren bitkiler, meyve vermeye başlayan ağaçlar manavların hareketli günler geçirmelerine sebebiyet verebiliyor.
– Gün ışığından daha fazla yararlanabiliyoruz. Dolaylı olarak D vitaminini daha da fazla almaya başlıyoruz, sağlığımızı geri kazanabiliyoruz.
– Mutluluk hormonunu daha fazla salgılamaya başlıyoruz, yani diğer mevsimlere nazaran daha da mutlu oluyoruz. Bu özellikle kadınların doğurganlık oranı da artmış oluyor.
– Daha fazla kalori yakmak için çalışmalara başlayacaksanız, bahar mevsimi bu çalışmalara başlamak için ideal bir tercihtir.
– Piknik, gezme tozma gibi faaliyetlerin tam mevsimidir ilkbahar. Böylece zevkli anılara ve maceralara yelken açabilirsiniz.