Serebral palsi hastaları için yeni bir düzenek icat edildi

‘Serebral palsi’ yani halk arasında spastik olarak nitelendirilen engelli çocuklar, Fonksiyonel Egzersizler Düzeneği (FED) sayesinde hayata ilk adımlarını atıyor. Fizyoterapist Özcan Kalkan tarafından icat edilen düzenek, engelli çocuklar ve aileler için umut ışığı oldu.

haberler-fed

Serebral palsi tanısı konulan çocuklar, beyinde oluşan hasar sonucu kollarını, bacaklarını, gövdelerini hareket ettiremiyor ve yürüyemiyor. Fizyoterapist Özcan Kalkan, tarafından oluşturulan FED sayesinde çocuk beyin hareketlerini öğrenerek hayata ilk adımlarını atıyor. Engelli çocukların düzenek sayesinde hareketlerini kolaylaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Kalkan, “Bu sistem, çocuğun hareketlerini daha fazla yapmasını sağlıyor, çocuk beyin hareketlerini öğreniyor ve günlük yaşantıda kullanmaya başlıyor. 1 yaşındaki çocuklarda hızlı bir tedaviye başladığımız zaman aldığımız verim gayet iyi.” dedi.

1 yaşındaki çocukların beyninin yavaş yavaş şekillendiğini, 3 yaşından sonra beyindeki şekillenme hemen hemen bittiğine dikkat çeken Kalkan, ailelerin tedavide geç kalmamalarını söyledi. Kalkan, 0-1 yaşında tedavi altına alınan çocuklarda alınan verimin iyi olduğunu açıkladı.

Yağmur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ortaklarından fizyoterapist Betül Ağar ise aile ve fizyoterapistin yalnız başına başarıyı yakalayamayacağını, bir ekip olarak çalışıldığı sürece güzel şeylerin yapılabileceğini kaydetti.

Çocuğu erken doğumla meydana geldiği için beyninde hasar oluşan Ali Gül Özalp, bir buçuk yaşındaki çocuğunun yürümede, oturmada zorluk çektiğini dile getirdi. Çocuğunun emekleyemediğini ifade eden Özalp, “Bu alet takıldıktan sonra emekleme pozisyonu aldı. Biz çok mutlu olduk, yani bu şekilde devam ederse kısa sürede yürüyeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Göz tansiyonunu yabana atmayın

Özellikle işi gereği bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren insanları bekleyen en büyük tehlikelerden birisi olan göz tansiyonu; gözlerin ağrıması ve bulanık görme gibi belirtileriyle varlığını hissettirir. Bu tür belirtileri önemsememek göz tansiyonunun giderek artmasına ve kötü sonuçlar doğurmasına sebebiyet verebileceği için dikkati elden bırakmamakta fayda olacaktır.

normal-glokom-goz-buyuk

Tıpta glokom olarak geçen göz tansiyonu, gözün içerisindeki basıncın artması ve bu basınç sonucu sinirlerin zarar görmesiyle meydana gelir. Gereken tedbir ve önlemler alınmadığı zaman körlüğe bile yol açabilen göz tansiyonu hastalığında erken tedavi önem arz ediyor. Birincigöz Hastanesi’nde doktorluk yapan Op. Dr. Kazım Şen; göz tansiyonu hastalığına yakalanmamak için yetişkin insanların her yıl göz muayenesi olması gerektiğini ifade etmiş.

Glokom’un ilaç, lazer tedavisi ve ameliyat gibi bir çok farklı tedavi yöntemi var. Ancak bu aşamaya gelmeden önce yapılması en kârlı olan iş, düzenli olarak göz muayenesine gitmek ve rutin kontrolleri yerine getirmek olsa gerek. Bu sayede görme kaybını engelleme konusunda da ciddi bir adım atılmış olunabilir.