Anne sütü bankası nedir?

İlk 6 ay çocukların sırf anne sütüyle beslenmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, süt veremeyen annelerin bu konuda ne yapacağıyla ilgili ciddi öneriler sunulamıyordu. Bu duruma bir son vermek adına kolları sıvamaya başlayan Sağlık Bakanlığı; anne sütü bankası isminde bir projeye başlayacaklarını duyurdu. Sistemin nasıl işleyeceği, süt bankalarına kimlerin süt vereceği, kimlerin süt alacağı gibi soruların cevabını halk merakla bekliyor. Diyanet Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili “helal-haram” hususunda uyarı gelmişti ki, bu da işin dinî boyutunu akıllara getirdi.

anne-sutu-bankasi

Anne sütü bankasının amacı, süte ihtiyacı olan çocuklara sağlıklı anne sütünü ulaştırabilmek. Donör, yani bağışçı anne sütünü bankaya bağışlar ve ihtiyacı olan bir başka anne sütü alarak çocuğuna verir. Bankadan sütü alan çocuğun kimliği hakkında gerekli bilgi, bağışçı anneye bildirilir. Böylece sütü alan diğer çocuğun kim olduğu bilinir. Süt kardeşleri arasındaki evlilik gibi ilişkileri engellemek içinse süt alan çocukla süt veren annenin çocuğunun aynı cinsiyette olması amaçlanır. Görünürde mantıklı, anne sütüne ihtiyacı olan çocuklara faydalı bir çalışma gibi görünüyor diyebiliriz.

İşitme engelliler için TV kanalı geliyor: Duymaz TV

İşitme Engelliler Spor Federasyonu, dünyanın işaret diliyle yayın yapacak ilk televizyonunu kurmaya hazırlanıyor

-Federasyon Başkanı Osman Arslan: -”Nisan ayı ortalarında İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Osman Arslan, dünyanın işaret diliyle yayın yapacak ilk televizyon kanalını kurmaya hazırlandıklarını bildirdi.

duymaztv

Osman Arslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta sporcular olmak üzere, işitme engelli vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek önemli bir çalışmayı hayata geçirmek üzere olduklarını belirtti.
Dünyanın işaret diliyle yayın yapacak ilk televizyon kanalını kurma aşamasında olduklarını ifade eden Arslan, ”Nisan ayı ortalarında deneme yayınlarına başlayacağımız televizyon kanalımız, ilk etapta internet üzerinden yayın yapacak” diye konuştu.
Arslan, Türkiye’de işitme engellilere hitap eden bir yayın kuruluşunun olmadığını hatırlatarak, ”Bu web tv, tüm işitme engellilerin takip edeceği bir kanal olacak. Federasyonumuzla ilgili haberler ve kampanyaları duyuracağız. Kanalımız tabii ki ağırlıklı olarak spor programlarından oluşacak. Ancak işitme engellilerin her türlü sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek bir yayın organı da olacak. Özellikle eğitimi amaç edinecek” dedi.
Osman Arslan, ”Duymaz TV” adını verdikleri kanalın başına televizyon yayıncılığına gönül vermiş, aynı zamanda bir spor kulübü başkanı olan işitme engelli Veysel Gürsoy Çelik’i getirdiklerini belirterek, ”Bu iş için ayrı bir ofis tuttuk, alt yapısı tamam, stüdyo oluşturulması aşamasındayız. 15 kişilik ekibimiz yayın hazırlığını yapıyor. Birçok bant kaydı gerçekleştirdik, röportajlarımız hazır, film bile çekildi. Deneme yayınlarının ardından resmi yayınımıza geçeceğiz” diye konuştu.

-TRT destek verecek-

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile yaptıkları görüşmede kendilerinden yardım konusunda olumlu yanıt aldıklarını anlatan Arslan, ”Ancak İbrahim Şahin bey, cihaz ve personel gibi konularda bize her türlü desteği verebileceklerini belirtti. Biz de şu an kendilerinden nasıl istifade edebiliriz, ona yönelik bir rapor hazırlıyoruz Kendilerine somut taleplerimizi iletmek için önümüzdeki günlerde bir görüşme daha yapacağız” diye konuştu.
Arslan, günde 16 saat yayın yapacak ”Duymaz TV”nin daha sonra yayın süresini 24 saate çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.