Metabolizmayı hızlandırma yöntemleri

Havaların yavaş yavaş ısınıyor olması, bir hayli durgunlaşmış ve yavaşlamış olan metabolizmamızı hızlandırma gereğini de doğurmuş durumda. Artık kışın etkisinden yavaş yavaş sıyrılmamız, aldığımız fazla kiloları ise metabolizmamızı hızlandırarak vücuttan atmamız gerekiyor. Diyetisyen Deniz Şafak, metabolizmayı hızlandırmak için yapılması gereken ufak bir liste hazırlamış. Şayet sizler de ideal kiloya ulaşmak ve kilonuzu ideal rakama ulaştırmak istiyorsanız, Deniz Hanım’a kulak vermenizde fayda olacaktır. İşte Deniz Hanım’ın yapılacaklar listesi:

Sık ve az beslenmek

“Az olsun, öz olsun” parolasını benimseyerek az ama metabolizmayı hızlandırıcı besinleri tüketmeye gayret edin. Ayrıca sabah-öğle-akşam gibi öğünlerin arasına ufak tefek atıştırma seansları eklemenizde de yarar olabilir. Bu sayede sık ve az yiyerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

metabolizma

Bol su tüketin

En temel ihtiyaçlarımızdan olan su, metabolizmanın hızlanmasına ciddi anlamda yardımcı olur. Kilonuzla orantılı olarak günlük tüketmeniz gereken su miktarı değişiklik gösterir. Ancak çay ve kahve gibi sulu yiyeceklerle normal su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yanılgısına sakın ola kapılmayın.

Egzersiz yapın

Hareket yaparak kalp atışlarınızı hızlandırabilir, dolaylı olarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Karşıyaka’da Sosyal Yaşam Kompleksi kuruluyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın “En büyük projem” dediği Karşıyaka Sosyal Yaşam Kompleksi’nde inşaat başlıyor.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın “En büyük projem” dediği Karşıyaka Sosyal Yaşam Kompleksi’nde inşaat başlıyor. Türkiye’de bir benzeri olmayan, çok amaçlı hizmet verecek tesisin temeli, mart ayının son haftasında düzenlenecek törenle atılacak.

Yaklaşık 10 bin metre karelik kapalı alanı bulunan tesisin bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye’de yerel yönetim yatırımlarına örnek olabilecek özellikleri bulunan kompleks iki ayrı bloktan oluşuyor. 15 farklı sosyal projeye ev sahipliği yapacak olan Sosyal Yaşam Kompleksi’nde başlıca tema “Sağlıklı Yaşlanma” olacak.

CEVAT_DURAK

Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 10 metrekarelik alan üzerine kurulacak olan Sosyal Yaşam Kompleksi’nin A bloğunda yaşlılara sağlık ve bakım hizmetinden hobi geliştirme alanlarına kadar pek çok imkan sunacak olan Geriatri Merkezi, Kariyer Ofisi, Aile Planlama Merkezi, Çalgı Aletleri Eğitim Merkezi, Olgunlar Kulübü, Çocuk Sanat Merkezi, Sağlık Destek Merkezi ile Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi yer alacak. B blok ise, 5’i süit odası bulunan 35 yatak kapasiteli sağlık merkezi, diş bakım ünitesi, diyetisyen, grup terapi ve toplantı odası, sosyolog, psikolog ve doktor ile idari kısımdan oluşacak

“Karşıyaka’da Yaşlanmak Güzeldir” sloganıyla kentin ileri yaş grubuna yönelik bugüne kadar başarılı pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerini hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Bu proje sosyal demokrat belediyeciliğin en iyi örneklerinden biri olacak. ‘Önce İnsan’ ilkemiz gereği 9 yıldan bu yana insana dokunan projeler hayata geçirdik. Projelerimizin başarısının temelinde de bu yatmaktadır. İhtiyaçları doğru konumlandırarak, sunduğunuz zaman insanlara ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde, yaptıklarınız bir binadan öteye gitmez” dedi.

Sosyal Yaşam Kompleksi’nin de bu anlamda Karşıyaka’nın en önemli ihtiyaçlarını karşılayacağına dikkat çeken Başkan Durak, “Kompleksin içinde yer alacak olan Geriatri Merkezi’nde ileri yaş grubundaki hemşerilerimize günlük bakım hizmetleri sunacağız. Engelli Sosyal yaşam Destek Merkezi’nde de benzeri bir uygulama olacak. Engelli eşi, çocuğu, anne veya babasını birkaç saatliğine bırakacak bir yer bulamayan hemşerilerimiz bu merkezden yararlanabilecekler” diye konuştu.

Kariyer Ofisleri, İş Okulu, Çalgı Aletleri Eğitim Merkezi, Sağlık Destek Merkezi, Olgunlar Kulübü, Çocuk Sanat Merkezi gibi sosyal projelerinin de yeni yapılacak tesiste hayata geçeceğini belirten Durak, “Sosyal projelerde karşımıza çıkan en ciddi sıkıntı mekan bulmaktı. Bu tesisle bunu da aşmış olacağız” dedi.

7 milyon 380 bin TL’ye ihale edilen tesis, 300 gün içerisinde tamamlanacak. Karşıyaka Sosyal Yaşam Merkezi içinde iş atölyeleri, müzik, seramik, resim atölyeleri, Bilgisayar eğitim odaları, görme engelliler salonu, rehabilitasyon havuzu, yemekhane, sağlık merkezi, yatakhane gibi birçok sosyal hizmet birimi yer alacak.

TESİSTE NELER OLACAK

1- Geriatri Merkezi: Zübeyde Hanım Mahallesi’nde projelendirilen ve ihalesi yapılan Sosyal Yaşam Merkezi içinde yer alacak olan Geriatri Merkezi ile, yaşlı bakım hizmetlerinin bir adım öteye taşınması hedefleniyor. İçinde 15 farklı sosyal projenin hayat bulacağı Sosyal Yaşam Merkezi’nin en kapsamlı ayağını oluşturan Geriatri Merkezi ile, yaşlılara bakım ve danışmanlık hizmeti verecek geniş kapsamlı bir tesis kazandırılmış olacak.

2- Çalgı Aletleri Eğitim Merkezi: Sanata meraklı olanlara her türlü çalgı eğitimi verilecek. Merkezde, ayrıca çalgı aletlerinin bakım-onarımı için yeni ustaların yetiştirilmesine yönelik eğitimler de yer alacak. Müzik atölyesi sanatçıların buluşma noktası olacak. Gençlerin sanatla iç içe olması sağlanacak.

3- Olgunlar Kulübü: Emekli olduktan sonra kahvehane köşelerinde zaman harcamak istemeyenleri bir kulüp anlayışıyla bir arada toplayacak merkezde, her türlü sosyal faaliyet gerçekleştirilecek. Kulübe üye olanların taleplerine yönelik kurslar açılacak, geziler düzenlenecek, etkinlikler gerçekleştirilecek.

4-Çocuk Sanat Merkezi: Çocukların derslerden başını kaldırıp yaşamdan zevk almalarına yönelik sanatsal faaliyetler için hazırlanacak. Usta eğitmenler ile sanata meyli olan çocuklar belirlenecek, birçok farklı branşta sanatsal kurslar verilecek.

5- Sağlık Destek Merkezi: 35 yatak kapasiteli merkezde, halka ücretsiz sağlık destek hizmeti verilecek. Bu merkez içinde diş bakım ünitesi, diyetisyen, grup terapi ve toplantı odası, sosyolog, psikolog, doktorlar olacak. Her yaşta kişilere yönelik ayrı ayrı sağlık için eğitimler gerçekleştirilecek.

6- Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi: Engelli yakınlarına bakmak zorunda olanların, günlük yaşamda birkaç saatlik işlerini halletmek istediklerinde, bu yakınlarını bırakacak bir yer olacak. Engelli Sosyal Yaşam Destek Merkezi bu sıkıntıyı ortadan kaldıracak.

7- Konuk Evi: Karşıyaka için ihtiyaç duyulan durumlarda kişilerin kalması için konukevi bulunacak.