2022 özürlü maaşı nedir?

2022 özürlü maaşı engelli vatandaşlarımıza 2022 sayılı kanun gereği verilen maddi bir sosyal haktır. %40 ve üzeri özür oranına sahip, sosyal güvencesi olmayan, evde bakmakla yükümlü bireyleri tarafından nafaka bağlanmamış ya da bağlanması mümkün olmayan, gelirleri belirli bir sınırı aşmayan kişilere verilmektedir. Aslında 2022 sayılı kanuna göre verilen maaşlar 3 tanedir. Bunlar: 2022 özürlü maaşı, 2022 yaşlılık maaşı ve 2022 özürlü yakını maaşıdır.

2022-maasi

2022 özürlü maaşı ya da bir başka deyişle 2022 sakatlık maaşından yararlanmak isteyen engelli vatandaşlarımız 2022 Maaşı Rehberi‘mizi inceleyerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadıklarını kontrol edebilirler. Gerekli şartları sağladıklarını düşünenler bulundukları yerdeki ilçeyse kaymakamlık, il ise valilik içerisinde bulunana Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurabilirler. Başvuruları ilgili SYDV tarafından incelenen vatandaşların evlerine Sosyal İnceleme Görevlileri gönderilmektedir. Eve gönderilen Sosyal İnceleme Görevlileri başvuran kişinin sosyal incelemesini yaparak muhtaçlığını araştırmaktadır. Unutmayınız, 2022 özürlü maaşından yararlanabilmek için muhtaç olunması gerekmektedir. 119,61 TL’lik gelir sınırı bunun için koyulmuştur. 119,61 TL’nin üzerinde kişi başına düşen geliri olan haneler 2022 özürlü maaşı kapsamında muhtaç değil olarak değerlendirilmektedir. Bu kişi başına düşen gelir hesabı şu anki mevzuata göre (2022 maaşları için mevzuat yakın zamanda değişecek) şu hesaplamayla yapılmaktadır: Eve giren toplam gelirlerden sabit giderler (kira, elektrik, su, telefon vb.) çıkarılır, bulunan tutar evdeki bakmakla yükümlü olunan kişi sayısına bölünür. Son çıkan tutar o hane için kişi başına düşen gelirdir.

Özürlü maaşlarının SYDV’lere geçmesi ile birlikte artık vatandaşlardan başvuru için çok az evrak istenmektedir. Bu evraklar özürlü sağlık kurulu raporu ve SYDV tarafından verilen SYDV’nin bilgisayar sistemi Bütünleşik Sosyal Hizmetler Sistemi üzerinde kişinin dosyasının açılmasını sağlayacak formlardır. Aynı şekilde 2022 özürlü maaşlarının SYDV’ye geçmesiyle birlikte başvuruların sonuçlanma süreleri de çok kısalacaktır. Şu an için devredilme işlemleri daha henüz yapıldığı için vatandaşlar bahsettiğimiz kısalan süreleri fark edemeyebilkir; fakat sistemin tam olarak oturmasıyla birlikte bir başvurunun en fazla 1 ay içerisinde sonuçlanacağını düşünmekteyiz.

Çocuğum sigara içiyor, ne yapmalıyım?

Uyuşturucu ve alkole başlama yaşının giderek düşmeye başladığı ülkemizde, sigaraya başlama yaşı da her geçen gün düşmeye devam ediyor. Küçük çocukların ellerinde sigaraları görmeye alışır hale geliyoruz artık. Bunun en temel sebepleri arasında kuşkusuz çocukların kendilerini ispatlama çabası ve büyüklerden gördükleri sigaraya özenmeleri geliyor. Çocuklarının sigara içmemesini isteyen anne ve babalar da ne kadar nasihat ederlerse etsinler, pek bir sonuç alamıyorlar doğrusu.

cocugum-sigara-iciyor

Peki bir çocuğa sigara nasıl bıraktırılır?
– Öncelikle nasihat verici olarak siz sigara içiyorsanız öğütleriniz bir işe yaramaz. Siz de sigarayı bırakmalısınız.
– Zor kullanmayın, yasak uygulamayın. Sadece içmemesini istediğinizi net bir şekilde ifade edin.
– Sigaranın zararlarından bahsedin. Akciğer kanseri, öksürük, diş sararması, pis koku gibi caydırıcı özelliklerini çocuğa aktarın.
– Arkadaş çevresi çocuğun sigara içmesini teşvik ediyorsa yapmanız gereken en önemli şey, çocuğunuzun arkadaş çevresini değiştirmek olmalıdır. Kötü arkadaşların çocuğunuzu sigaradan daha kötü alışkanlıklara başlatabilmesi de muhtemeldir.
– Sigaranın maddi zararından bahsedin. Sigara içerse her ay harçlığının ciddi bir parçasını hiç uğruna heba ettiğini anlatın.