Evde bakım maaşıyla ilgili sorunlar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tahsis edilen evde bakım maaşları engelli yakınına evde bakanlara bir net asgari ücret tutarında verilmektedir. Bu tutarlar mevzuatta “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik”in 13. maddesinde belirtilmiştir. Sözü geçen maddede verilecek evde bakım maaşları için “net asgari ücret” tabiri geçmekte; fakat net asgari ücret verilmemektedir.

engelli-kaldirimi

Engellilere evde bakım maaşı olarak verilen paralar net asgari ücretin asgari geçim indirimi (AGİ) eklenmemiş halidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuatta asgari geçim indirimsiz olarak belirtilmemesine rağmen evde bakım maaşı ödemelerini AGİ eklenmeden yapmaktadır. Bu da her evde bakım parası alan vatandaşa 73,40TL (2013′ün ilk 6 ayı için) eksik veriliyor demektir. Yani şu anda 699,61 TL olarak verilen evde bakım ücretleri AGİ eklenseydi 773,01 TL olarak verilecekti.

Evde bakım maaşı muhtaçlık sınırıda mı yanlış?
Evde bakım aylıklarının yanı sıra bu aylıklara ilişkin muhtaçlık sınırı da yine bakanlıkça AGİ’siz asgari ücrete göre hesaplanıyor. Dolayısıyla bu şekilde hesaplanan muhtaçlık sınırları daha düşük oluyor. Şu an 466,41 TL olan evde bakım maaşı muhtaçlık sınırı AGİ eklenmiş asgari ücrete göre hesaplansaydı 515,34 TL olacaktı.

Üstelik AGİ ve bu gibi konularda en yetkili merci olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı net asgari ücretin hesaplamasını AGİ ekleyerek yapmasına rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bu hesaplamasının geçerli bir dayanağının olmadığı kanaatindeyiz.

Aşağıda paylaştığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinden de görüleceği gibi net asgari ücret asgari geçim indirimi eklenerek belirtilmiştir.

Pazarlamacılık yapan pedagoglara prim vermeyin!

Çağın getirdiği yeniliklere ayak uydurmak adına internet üzerinden hastalıklarıyla ilgili araştırma yapan kişiler, çoğu zaman kendilerini birer pazarlamacı edasında tanıtım yapan pedagog ve doktorların sitelerinde bulabiliyorlar. Kendi muayenehanelerine müşteri çekmek ve hastaları muayene etmek için olmadık yöntemlere başvuran bu kişilere karşı mutlaka dikkatli olmak ve prim vermemek gerekiyor. Doktorluğun etik ahlak ilkelerini hiçe sayan, hastaları birer müşteri olarak gören bu kişiler; çoğu zaman hastaların çok ciddi sorunlara maruz kalmalarına da sebebiyet verebiliyorlar.

pedagog

Hastaları iyileştirmekten çok uzak hareketlere girişen, onların psikolojilerini hiçe sayan ve sadece para için hastaları kandırmaya devam eden bu kişiler; interneti oldukça etkin bir şekilde kullanmaya devam ediyorlar. Bunun önüne geçmek içinde ülkemizde herhangi bir kontrol mekanizması olmadığı için, artniyetli bu kişiler halen daha Google’a reklam vererek ve arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alarak hastaları tuzaklarına düşürmeye devam ediyorlar. Bu meyanda yapılması gereken tercih edilecek ve muayene olunacak doktorun mutlaka geçmişinin araştırılması ve doktorluk kariyeri titizlikle incemek olmalı.