Tuzun fazlası öldürebilir

Atalarımızın “3 beyaz” olarak adlandırdığı ve uzak durmanın gerekliliğini ifade ettiği un – tuz ve şeker; aşırı derecede tüketildiği zaman insan hayatına ciddi zararlar verebiliyor. Özellikle tuz, uzmanların da ifadesiyle kesinlikle fazla tüketilmemesi gereken besin maddelerinin başını çekiyor. Kalp ve kan dolaşımıyla ilgili kalıcı hasarlara sebebiyet veren ve sırf 2010 yılında 2 milyon 300 bin kişinin bu tür hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmesine neden olan tuz; özellikle 70 yaş altı erkekleri tehdit etmeye devam ediyor.

asiri-tuz

Hazır gıda ve fast food sektöründe de sıklıkla kullanılan tuz, yüksek tansiyonun meydana gelmesinde en önemli etken olarak da karşımıza çıkıyor. Günde bir bıçak ucu kadar tuz tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor, ancak sıradan hazır gıdalarda bile bu orandan daha fazlası kullanıldığında ne kadar ciddi tehlikelerle yüz göz olduğumuz daha iyi anlaşılabilir.

Hal böyle olunca tuzu ve tuzlu ürünleri daha dikkatli tüketmek büyük bir yükümlülük haline geliyor. Bol bol su tüketmek ve obezite riskiyle de karşılaşmamak için tuzdan kaçınmak mutlaka vücuda faydalı olacaktır.

SYDV’lere genelge gönderildi

Daha önce yazdığımız Evde Bakım Maaşları Da SYDV’ye Geçecek adlı yazımızda 2022 maaşlarında olduğu gibi engelli yakınlarına verilen evde bakım maaşlarının da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na geçeceğini bildirmiştik. 4 Şubat 2013 tarihinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’deki tüm SYDV’lere gönderilen “Evde Bakım Aylığı Değerlendirme Çalışması” konulu gengelge ile bu durum resmiyet kazanmış oldu.

saglik-bakanligi

Yayınlanan genelgede açıklandığı üzere evde bakım aylıklarının değerlendirilmesi için SYDV’ler tarafından 15 Şubat 2013 tarihine kadar sorumlu oldukları bölgede bulunan evde bakım maaşı alan kişilere sosyal incelemeler gerçekleştirilecektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu uygulama ile mevcut evde bakım maaşı alanlara yönelik yürütülen yardım programını değerlendirmeyi ve yeni yardım programları ile ölçütleri geliştirmeyi hedefliyor. Uygulamayı evde bakım maaşlarının SYDV’lere geçirilmesinin bir ön çalışması olarak düşünebiliriz. Yapılacak bu ön çalışmadan elde edilecek verilere göre işlemlerin ne yönde revize edileceği ve SYDV’ler için uygulanabilirliği kararlaştırılacak. Ayrıca bu uygulama 2022 maaşı ve evde bakım maaşlarının birleştirilmesine yönelik bir örneklem çalışması niteliğinde. Oluşturulmuş formlar sahada sınanarak eksik ve yanlış olan kısımlar değerlendirilerek neler yapılması gerektiği tartışılacak.

Yapılacak bu ön değerlendirme tüm evde bakım maaşı alanları kapsamayacak. Her il ve ilçedeki SYDV tarafından ne kadar kişinin bu kapsamda değerlendirileceği kontenjanlar ile belirlenmiş durumda. Yani bir ilçe için 5 kişilik bir kontenjan var ise o ilçedeki SYDV tarafından 5 tane evde bakım maaşı faydalanıcısı değerlendirmeye alınacak.