2022 Maaşı klavuzu

25 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yeni 2022 maaşı yönetmeliğinin ardından bu yönetmeliği uygulayacak olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli için uygulama kılavuzu yayınlandı. Kılavuzda 2022 maaşı için genel esaslar, engelliler ile yaşlılar için başvuru şartları ve istenecek belgeler ve daha bir çok konuda ayrıntılı bilgi verilmiş. Ayrıca 2022 aylıkları gelir hesaplamasının 3294 Sayılı Kanun için kullanılan gelir testleri ile karıştırılmamasına dikkat çekilmiş.

2022-maasi-kılavuz

Kılavuzda özellikle SYDV’lerin muhtaçlık hesaplaması yaparken nasıl bir yol izleyeceği örneklerle açıklanmış durumda. Verilen örneklerde daha önce çıkan yönetmelikte belirtildiği gibi gelirlerden giderler düşülmüyor. Hatta giderler gelirlerden fazla ise fazla olan kısım gelirlere ekleniyor. Bu da 119,61 TL’lik gelir sınırının olduğu 2022 aylıklarının daha zor bağlanacağı anlamına geliyor. Engelli vatandaşlarımızın bu konuda tepkisi büyük. Tek geliri 3 ayda bir aldığı engelli maaşı olan bir çok kişi yaşıyor ülkemizde. Bu düzenlemenin en çok onlara zarar vereceği aşikar. En yakın zamanda gelir hesaplaması değiştirilmese de 2022 maaşları için gelir sınırının daha makul bir seviyeye çekilmesini temenni ediyoruz.

Kılavuzda dikkat çeken kısımları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

Genel Sağlık Sigortası’na göre 60/g kapsamında sigortalı olanlar 2022 aylığından yararlanamayacak. Yani GSS gelir tespiti G1, G2, G3 olanlar 2022 maaşı alamayacak sadece G0 olanlar alabilecek.
Hükümlü ve tutuklular şartları sağlıyorlarsa 2022 Sayılı Kanun aylıklarından faydalanabilecek.
Muhtaçlık için gelir-gider hesaplaması Aile Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı puanlama formülü tamamlandığında terkedilerek muhtaçlığın tespiti için bu puanlama formülü kullanılacak.
Başvuran kişinin hanesindeki kişilere ait araç, arazi, dükkan vb. gayrimenkul varsa bu gayrimenkullerin rayit bedellerinin 120 ya da 240′ta biri ilgilinin geliri olarak kaydedilecek. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için de ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilecek gelir miktarları esas alınacak.
Bankada parası bulunanlar için bankanın bu para için verebilecek faiz tutarının iki katı kişinin geliri olarak hesaba katılacak.
Evde bakım ücretleri ve 2022 maaşları yine gelir hesabına katılmamaya devam edecek.
İşlemleri SYDV’ler tarafından yürütülen dul maaşı’ndan faydalananlar 2022 aylığından faydalanamayacak. Vatandaşlar Dul Maaşı ve 2022 Maaşı arasında seçim yapacaklar. Tavsiyemiz şartları sağlayanların dul maaşına başvurmasıdır.
Aylığa hak kazanılan tarih başvurulan ayı takip eden ayın 1. günüdür.
Aylıklar yine 3 aylık olarak ödenmeye devam edecektir. (2022 maaşlarının aylığa çevrilmesi duyumları mevcut.)

Elektronik sigaralara dikkat!

Sigara bağımlıları bu durumdan kurtulmak için her geçen gün farklı farklı yöntemlere başvurabiliyorlar. Elektronik sigara kullanmak da yeni yeni yaygılaşmaya başlayan bir diğer sigarayı bırakma aracı olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen elektronik aksamlarla üretilen, buhar dumanını solumanızı sağlayan ve sigaranın nikotin gibi zararlı kimyasallarından arınmış bir sigara içme deneyimi yaşamanızı sağlayan bu ürünler; şuanda internet siteleri vasıtasıyla da tüketicilerle buluşmaya devam ediyor.

e-sigara

Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde giderek yaygınlaşmaya devam eden eden elektronik sigaralarla ilgili bir uyarı yayınladı. Özellikle internet üzerinden satışı bir hayli tutan elektronik sigaraların çoğu ülkede yasak olduğu ve ruhsatsız olduğu ifade edildi. Sanıldığı kadar masum olmayan bu ürünlere karşı halkımızın mutlaka tetikte olması ve ürünü satın aldığı yere dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde sigarayı bırakayım derken çok daha fazla zarara girmeye ve sağlıktan olmaya maruz kalınabilir. Sigarayı bırakmak için başvurulabilecek en mantıklı yöntem, kuşkusuz iradeyi ele alarak sigarayı kendi kararınızla bırakmak ve çevreden hiçbir yardım almamak olacaktır.