Ölümcül baldıran otu

Yeryüzünde. çoğu zaman da etrafımızda fark etmeden tükettiğimiz zaman ölümcül olabilen bir çok bitki var. Baldıran otu da bu zehirli otlardan birisi. Türkiye halkının baldıran otu ismini tekrardan hatırlaması, Başbakan Erdoğan’ın Siirt ilinde yaptığı konuşmayla birlikte gerçekleşti. Hatırlayacağınız üzere Başbakan konuşması esnasında kendisini dinleyenlere “Bedeli baldıran zehri de olsa içmeyi göze alarak çırpınıyoruz” demişti.

baldiran-otu

Şekil olarak bakıldığında maydanoza benzeyen, dış görünüşü itibariyle zehirli olabilme ihtimali yokmuş gibi duran baldıran otu; geçtiğimiz günlerde Amasya’da otu yiyen 5 çocuktan 1’inin zehirlenerek ölmesine sebebiyet vermiş durumda. Sadece bir kaç gram baldıran otu yemek bile insanın hayatını kaybedecek derecede zehirlenmesini sağlamaya yetiyor da artıyor bile. Bununla birlikte asırlar önce yaşayan ünlü düşünür Sokrates’in de baldıran otundan zehirlenerek hayatını kaybettiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Baldıran otundan korunmak için dışardan ot toplayan ailelerin ve geçimini bu yolla sağlayan kişilerin azami dikkat göstermesi gerekiyor. Neticede dünyanın en zehirli bitkilerinden birisi olan baldıran otu söz konusu. Aynı zaman da baldıran otunun hayvanlar için de ölümcül olabildiğini aktaralım.

Engellilerle ilgili iki maaş birleşiyor

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ülkedeki tüm SYDV’lere gönderilen “Evde Bakım Aylığı Değerlendirme Çalışması” konulu genelge ile çeşitli muhtaçlık ve muhtaçlık değerlendirme formları SYDV’lere iletildi. Bu formların uygulanacağı kişi sayısı SYDV’lere belirli bir örneklem şeklinde dağıtıldı. Örneklem dağılımının gösterildiği dokümanın başlığında “2022 ve Evde Bakım Aylığının Birleştirilmesine İlişkin Belirlenen Örneklemin Dağılımı” ifadesi dikkat çekiyor.

2022-ayligi

Dokümandaki her sayfanın başlığında tam olarak yazan şu: “2022 ve Evde Bakım Aylığının Birleştirilmesine İlişkin Belirlenen Örneklemin Dağılımı (Sahada Bakıma Muhtaçlık Formunun Sınanacağı Kişi Sayısı ve Sınanmanın Yapılacağı Vakıflar)“. Evet, yer alan başlıkta da gayet açık bir şekilde anlaşlıyor ki daha önceki yazımızda belirttiğimiz Evde Bakım Maaşı Değerlendirme Çalışması 2022 ve evde bakım aylıklarının birleştirilmesine yönelik bir adım olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu çalışmasını yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Zira bir çok farklı nedenden dolayı bu iki düzenli yardımdan gerektiği ölçüde yararlanamayan vatandaşlar oluyordu. Özellikle 2022 aylığı aldığı için evde bakım maaşı alamayan ya da evde bakım maaşı aldığı için 2022 maaşı alamayanlar mevcuttu. Ayrıca aynı amaca hizmet eden iki farklı mevzuatta belirlenmiş iki farklı yardımın olması çeşitli teknik ve yapısal sorunlara neden oluyordu.

Birleşecek olan evde bakım maaşı ve 2022 maaşının SYDV’ler tarafından yapılacak değerlendirme çalışmasından sonra nasıl yapılacağı ve ne şekilde uygulanacağı çalışma sonucu elde edilen verilere göre değerlendirilecek. Yapılan değerlendirmeler ve devam eden bakanlık çalışmaları sonucu kısa bir süre içinde olmasa da orta vadede bu iki maaşın birleşerek tek bir düzenli yardım olarak verilmesi sağlanacak. Yapılan çalışmaların daha adil ve daha gerçekçi temellere dayanan bir uygulama doğurmasını temenni ediyoruz.