Çocuğunuz iştahsızlık yerine yutma güçlüğü çekiyor olabilir

Bugünün küçüğü, yarının büyüğü olan çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde yetişmesi için mutlaka besin değeri zengin ürünlerden faydalanmaları gerekiyor. Ancak çoğu anne babanın şikayetçi olduğu konulardan birisi de bu alanda kendini gösteriyor. Çocuklar her ne kadar sağlıklı olursa olsun, yemekleri yememe gibi bir alışkanlığı ısrarla devam ettiriyorlar. Ebeveynleri oldukça yoran, canlarını sıkan ve endişeye sevk eden bu durum için uzmanlar belli başlı uyarılarda da bulunuyorlar. İştahsızlık yerine çocukların yutma güçlüğü çekebileceği ihtimaline dikkatleri yoğunlaştıran uzmanlar, çocukların mutlaka düzenli kontrollerini yapmaları gerektiğinin de altını çiziyorlar.

yutma-guclugu

Çocuğunuz yemeği gerçekten beğenmiyor olabilir, ancak beğendiği yemeği de yutma güçlüğü çektiği için yememek istiyor da olabilir. Bu iki durum arasındaki farkı titizlikle çözmek ise endoskopi testleriyle mümkün oluyor. Alanında uzman ve profesyonel doktorları ziyaret ederek durumla ilgili bilgi verdiğiniz takdirde, çocuğunuz yutma testine dahil edilebilir ve olası sorunların önüne erken teşhis ile geçilebilir. Unutmayın, çocuğunuzun sağlığı için elinizden geleni yapmak istiyorsanız mutlaka bu alanla ilgili de uzman yardımı almanız gerekiyor.

Evde bakım maaşıyla ilgili sorular

Evde bakım maaşı kaç paradır, evda bakım maaşının tutarı ne kadardır?
Aşağıdaki evde bakım maaşı tutarları 2013 yılına aittir.

İlk 6 ay (Ocak – Haziran) için evde bakım maaşı: 699,61 TL
İkinci 6 ay (Temmuz – Aralık) için evde bakım maaşı: 730,28 TL
Evde bakım maaşı nasıl alınır, başvuru süreci nasıl işliyor?
Şartları sağlayanlar gerekli evraklarla birlikte bulundukları yerdeki Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü veya varsa Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü’ne başvururlar.
Başvurulan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından başvuran kişinin sosyal incelemesi yapılarak durumu değerlendirilir ve şartları sağladığına kanaat getirilirse başvuru kabul edilir.
Başvurusu kabul edilip maaşı bağlanan kişilerin durumlarındaki değişme başvuruda bulunduğu Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından takip edilir. (Ayrıca başvuranlar durumlarındaki değişmeyi 90 gün içerisinde başvuruda bulundukları müdürlüğe bildirmekle yükümlüdürler.)
Evde bakım parası için başvuran kişinin ya da hanesinde bulunan kişilerin sosyal güvencesinin (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur gibi) olması ilgilinin evde bakım maaşı almasına engel midir?
Hayır, mevzuatta özürlü bireyin ya da hanesinde bulunan yakınlarının sosyal güvenceli olmasının evde bakım ücretini almaya engel teşkil edeceği bir hüküm bulunmamaktadır. Yalnız, sosyal güvenceye sahip bir engelli bireyin çalışabilecek durumda olduğu varsayılarak “Özürlü bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması.” şartını yerine getirmediği kanaatine varılabilir. O yüzden burada başvuruda bulunulan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün vereceği karar çok önemli. Yine de sosyal güvencesi olup da başkasının yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyecek engelliler için sosyal güvencesinden dolayı evde bakım maaşının kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Aynı şekilde engelli ile beraber yaşayan “bakmakla yükümlü olunana bireyler” kapsamında değerlendirilen kişilerin de SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sosyal güvencesinin olması evde bakım maaşı almaya engel değildir.

Evde bakım maaşı gelir hesabına kimler dahil edilir, bakmakla yükümlü olunan bireyler kimlerdir?
Evde bakım maaşı gelir hesaplaması için bu hesaplamaya dahil edilecek kişiler mevzuatta belirlenmiştir. Mevzuatta gelir hesabına “bakmakla yükümlü olunan bireyler”in dahil edileceği ifade edilmiş ve evde bakım maaşı için gelir hesaplamasına dahil edilecek bakmakla yükümlü olunan bireyler iki bölümde gruplanmıştır:
Birinci bölüm: “üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri; başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babası”;

İkinci bölüm: “kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan özürlü ile aynı evde yaşayan ve bakım hizmeti vermeyi yazılı olarak taahhüt eden akraba, vasi ve bunlarla birlikte aynı evde yaşayan kişiler.”
Evde bakım maaşı için başvurularda başvuran bireylerin gelir hesaplamaları için tespit edilecek kanunen bakmakla yükümlü olunan bireyler ilk önce birinci bölüm kapsamında değerlendirilerek işlem yapılacaktır. Birinci bölüm çerçevesinde yapılan işlemin olumlu sonuçlanması halinde ikinci bölüme geçilmeyecektir; fakat birinci bölüm çerçevesinde yapılan işlemin olumsuz sonuçlanması halinde kanunen bakmakla yükümlü olunan bireylerin bulunması için yukarıdaki ikinci bölüm çerçevesinde işlem yapılacaktır.

İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; özürlünün eşi ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır. Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir. Ancak buradaki eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasının özürlüye bakamayacak durumda olup özürlüye bakmak istememesi halinde bu kişiler de kanunen bakmakla yükümlü kişiler dışında değerlendirilecektir.

Evde bakım maaşı gelir sınırı hesaplaması nasıl yapılıyor?
Yukarıda açıklanan gelir hesabına dahil edilecek kişilerin de gelirleri dahil olmak üzere başvuranın geliri de hesaba katılarak bireyin hanesindeki toplam gelir bulunur ve bu toplam gelir hanedeki bakmakla yükümlü olunan birey sayısına bölünür. Çıkan tutarın 2013 için 467 TL’den az olması gerekmektedir. Kişi başına düşen gelir 467 TL’den yüksek çıkar ise 2013 yılı için gelir sınırı aşılmış olarak kabul edilerek kişinin başvurusu kabul edilmez.

FORMÜL: Bakmakla yükümlü olunan bireylerin toplam gelirleri / Bakmakla yükümlü olunan bireylerin toplam sayısı.

Kendine bakamayacak derecede yaşlı olan yaşlılara da evde bakım maaşı bağlanabilir mi?
Hayır, evde bakım maaşı sadece sağlık kurulu raporunda “Ağır Özürlü” ibaresi bulunan engelliler içindir. Hayatını tek başına devam ettiremeyecek olan yaşlılar evde bakım parası alamazlar. Engelli maaşı alabilmek için ağır özürlü olmak şartı aranmaktadır. Yaşlı kimsenin de “Ağır Özürlü” ibareli sağlık kurulu raporu bulunuyorsa yaşına bakılmaksızın bu kişiye -diğer şartları da sağlıyorsa- evde bakım parası bağlanabilir.

Evde bakım maaşı iptal işlemleri

Evde bakım maaşı alan vatandaşlarımız durumlarında her hangi bir değişme, gelişme olduğu takdirde bunu bağlı bulundukları Sosyal Hizmet Müdürlüğü’ne bildirmekle yükümlüler. Bildirilmeyen ve evde bakım maaşının kesilmesini gerektiren durumlarda değişikliğin oluştuğu tarihten bu durumun Sosyal Hizmetler tarafından öğrenildiği ana kadar olan ödemeler “yersiz ödeme” olarak değerlendirilerek ödenen evde bakım paraları yasal faiziyle birlikte geri isteniyor.

agir-ozurlu

SHÇEK tarafından özellikle evde bakım maaşından yararlanan kişilerden şu 3 konuda geri bildirim yapmaları isteniyor:

Bakım ücreti ödenen engellinin ikamet adresinin değişmesi halinde yeni ikamet adresinin 15 gün içinde müdürlüğe bildirilmesi,
Bakım ücreti ödenen engellinin vefat etmesi halinde en geç 15 içinde bu durumun bağlı bulunan SHÇEK müdürlüğüne bildirilmesi,
Engelli birey ve hanesindeki bakmakla yükümlü olunan bireylerin ekonomik ve sosyal durumlarında iyileşmeye neden olan her türlü gelişmenin (işe girme, menkul – gayri menkul alma, maaş bağlanma, evlenme, boşanma gibi) derhal bağlı bulunan SHÇEK müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.
Engellinin yaşadığı hanede bu gibi ekonomik ve sosyal değişiklerin evde bakım maaşının iptali için Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekiyor. SHÇEK geri bildirimleri değerlendirerek ekonomik-sosyal durumdaki değişmenin türü ve oranına göre evde bakım parasının iptalinin yapılıp yapılmayacağına karar veriyor.

Eğer vatandaşlar ekonomik durumlarında meydana gelen bir gelişmeyi SHÇEK’e bildirmezler ise ve SHÇEK sahada yaptığı incelemeler ve merkezi bilgisayar sorgulamaları ile ilgililerin ekonomik ve sosyal durumlarındaki değişmeyi tespit ederse ekonomik-sosyal durumdaki değişmenin oluştuğu tarih ile SHÇEK’in durumu tespit ettiği tarih arasında evde bakım maaşı ödenmiş ise ödenen bu maaşların faiziyle geri alınması durumu ortaya çıkıyor. SHÇEK haksız olarak alınan bu paraları “yersiz ödeme” olarak değerlendirerek vatandaşa yüklü bir borç çıkarıyor.

Evde bakım maaşından yararlanan vatandaşlarımıza özellikle ekonomik durumlarında meydana gelen değişimleri fazla geçirmeden bağlı bulundukları Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bildirmelerini tavsiye ediyoruz. İleride yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçebilmek amacıyla bu şekilde rasyonel davranmalarını öneriyoruz.

Meydana gelen değişiklikleri vatandaşlarımız müdürlüğü telefonla arayarak sözlü olarak ya da bir dilekçe ile yazılı olarak bildirebilirler.

Elektrikli diş fırçaları kanser hastalarını tehdit ediyor

Diş çürüklerini önlemek için alınabilecek en mantıklı önlemlerden birisi, kuşkusuz diş fırçalamak. Teknolojinin gelişmesiyle alışkanlıkları değişmeye başlayan ve zamandan tasarruf etmeye başlayan insanlar, günümüzde sıradan klasik diş fırçalarını kullanmak yerine elektrikli diş fırçalarıyla dişlerini temizleme yolunu tercih ediyorlar. İlk bakışta oldukça mantıklı gelen ve kişinin çok daha kısa bir sürede çok daha kaliteli bir şekilde diş fırçalamasını sağlayan elektrikli diş fırçaları; aslında kanser hastaları için ciddi bir tehdit unsurunu oluşturuyor.

kanser-hastalari

Kanser hastalarını tehdit eden elektrikli diş fırçaları, diş etine zarar verebilme ihtimalini taşıdığı için uzmanlar tarafından uzak durulması gereken bir alet olarak tanımlanıyor. Kemoterapi sürecinde enfeksiyon kapmamak için oldukça dikkatli olması gereken hastaların, diş etine zarar verebilen bu tür aletleri kullanmaları ciddi zararlara sebebiyet verebiliyor. Ayrıca yine uzmanlar tarafından klasik diş fırçası kullanımı teşvik ediliyor, bununla birlikte diş fırçalama işlemi bittikten sonra ağızda gargara yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor. Diş çürüğü gibi olumsuz durumlar meydana geldiği zaman da mutlaka uzman bir diş doktorundan yardım almak gerekiyor.

Evde bakım maaşlarınızı sorgulayın

Bakıma muhtaç engelli vatandaşlara verilen evde bakım maaşı için internet üzerinden sorgulama yapılamamaktadır. Evde bakım maaşını veren kurum olan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) internet sitesinde evde bakım maaşı sorgulaması yapılamamaktadır. Vatandaşlar SHÇEK’e başvurduktan sonra SHÇEK’in verdiği bilgiler ışığında SHÇEK’i tekrar arayarak evde bakım maaşlarının kabul edilip edilmediğini öğrenebilirler.

Şu an Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na devredilen 2022 aylıklarında da önceden internet üzerinden sorgulama yapılabilmekteyken maaşın artık SYDV‘ye geçmesiyle onda da sorgulama yapılamamaktadır. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz başvurdukları yerlere başvurunun ne zaman sonuçlanacağını da sormaları olacaktır. Aldığınız bilgiye göre başvurunuzun sonuçlanacağı tarihlerde ilgili yere giderek ya da ilgili yeri telefonla arayarak başvurunuzun sonucu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca evde bakım ücreti sorgulama’yı maaşlarının ne kadar olduğunu öğrenmek için yapmak isteyenler evde bakım paralarının yattığı ziraat bankası hesaplarını kontrol edebilirler. ATM’lerden geçmişe dönük hesap hareketleri incelenebiliyor. Ya da 2013 Evde Bakım Maaşları Belli Oldu yazımızı okuyarak elinize geçecek maaşlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu maaşlar standarttır ve herkese eşit bir şekilde ödenir.

Evde bakım maaş sorgulamasının internetten yapıldığını iddia eden site haberlerine itibar etmeyiniz.